DORA’S ANDIJVIESTAMP (vegetarisch)

UIT HET KOOKSCHRIFT VAN TANTE DORA

In haar kookschrift verzamelt tante Dora al jaren smakelijke recepten, spaarzame kooktips en maaltijdsuggesties. Een schat aan inspiratie, opgeborgen in de la van de keukentafel. Gelukkig mag Dora Besparen elke dag in het geheime kookschrift bladeren, en de erin opgeborgen kennis en ervaring met haar lezers delen.

We hebben al eerder verteld dat Tante Dora maar een paar kookboeken in haar leven nuttig vond. Het kookboek van margriet gebruikte ze om basisrecepten uit de halen: hoe lang moet je prei koken, hoeveel meel moet in een pap en nog veel meer.margriet-kookboek

In dat kookboek staat natuurlijk ook een recept om stamppot van rauwe bladgroente als andyvie, dunsel, stoofsla, spinazie, raapstelen en zelfs boerenkook te maken.  Daarin wordt uiteraard voor die tijd rookspek gebruikt. En Tante Dora blijft dol op uitgebakken spekjes, maar zelf bereid ze andijvie stamp liever niet met vlees.

andijvie 1

TANTE DORA’S ANDIJVIE STAMP

  • 1 kilo licht afkokende aardappels
  • ¾ kilo andijvie of ½ kilo andijvie en 1 bos raapstelen
  • Melk
  • Peper, zout
  • 4 ui
  • 2 teentje knoflook
  • Marjolein en wat honing
  • Azijn ( het liefst balsamico)
  • 75 gram zonnepitten ( met eventueel andere noten , wel fijngesnipperd)
  • Wat sojasaus ( liefst geen zoete) of selderiezout of thaise vissaus
  • 50 gram geraspte kaas ( liefst belegen)
  • Naar smaak wat sambal

Kook de aardappelen, die geschild en in stukken gesneden zijn, in weinig water met wat zout gaar.

Stamp ze fijn, meng er om het wat smeuïger te maken wat melk en boter of vet door en op het laatst de fijngesneden en gewassen ( en goed uitgelekte) groente.andijviestamp

In de tussentijd bak je in wat boter de in ringen gesneden ui op een matig vuur mooi bruin, voeg dan de fijngehakte teentjes  knoflook, de marjolein en een eetlepel honing toe, zodat alles licht gaat karameliseren. Maak op smaak met peper en zout en een scheutje ( balsamico) azijn.gebakken-uien

In een aparte droge koekenpan rooster je de zonnepitten rustig roerend licht bruin en voegt daar van het vuur af er een eetlepel sojasaus door.

Roer alles licht door elkaar en zo je dat lekker vindt, voeg voor wat extra pit er een lepeltje sambal bij. Men kan de geraspte kaas er ook apart bij geven, net als de nootjes.

andijviestamppot-met-zonnepitten

  • Men kan naar eigen smaak en wat men in huis heeft samen met de zonnepitten ook andere noten toevoegen als amandelen of hazelnoten. In plaats van sojasaus kan men de noten ook met wat selderiezout of vissaus op smaak kunnen maken.

De recepten en tips in dit artikel zijn eerder verschenen op Dora Besparen. Ze zijn inmiddels verbeterd en aangepast. Heb je suggesties en opmerkingen? Deel ze onderaan deze pagina of op Facebook, of stuur je mail naar: tante@dora-besparen.nl

Dit vind je misschien ook leuk...

1 reactie

  1. Wil schreef:

    Wat een heerlijk recept, op deze manier mis je de spekjes helemaal niet.
    Ook beter voor de diertjes.