CURRY VAN KIKKERERWTEN (VEGETARISCH)

 

UIT HET KOOKSCHRIFT VAN TANTE DORA

kookschrift

Tante Dora spaart al jaren handige recepten, die vaak met weinig middelen een smakelijke maaltijd geven. Ook handige tips en variaties op recepten heeft zij daarin verzameld. We zullen regelmatig op Dora Besparen stukjes daaruit  plaatsen.

Curries komen uit de Indiase keuken. In India hebben mensen het niet breed, maar van lekker eten houden ze wel. En in het land groeien de meest heerlijke kruiden en specerijen. Gelukkig kun je in ons land de ingrediënten ook gemakkelijk kopen, voor weinig geld. Zoals voor deze curry van kikkererwten.

Dora curry kikkererwten 1 klein

Voor vier royale porties van deze curry heb je nodig:

  • een groot blik kikkererwten, uitlekgewicht 450 tot 500 gram, of hetzelfde gewicht aan zelf geweekte en gekookte kikkererwten
  • een blik tomatenblokjes, 400 gram
  • een grote ui of uien, samen ongeveer 350 gram, fijngesneden
  • één of twee teentjes knoflook, fijngehakt
  • een flinke theelepel sambal (of meer, als je durft), of een klein Spaans pepertje zonder de pitjes, fijngehakt
  • olie om in te bakken, bijvoorbeeld zonnebloemolie

De lijst met kruiden:

  • een eetlepel currypoeder
  • een halve eetlepel garam masala
  • een theelepel geelwortel (kurkuma of koenjit)
  • een theelepel gemberpoeder
  • een halve theelepel korianderpoeder (ketoembar)
  • twee kruidnagelen
  • zout naar smaak

Verhit een scheut olie in een wijde, niet te kleine pan, bijvoorbeeld een braadpan of een grote wokpan. Als de olie heet is, doe je de fijngesneden ui in de pan. Laat die maar even lekker bakken, tot de ui zacht en lichtbruin is. Dan voeg je de fijngesneden knoflook toe en laat die even een klein minuutje meebakken. Tenslotte gaan alle kruiden en de sambal of het fijngesneden pepertje erbij. Laat de kruiderij in de hete olie een half minuutje z’n smaak afgeven.

Plof de hele inhoud van het blik tomatenblokjes in de pan, dus ook het vocht. Kijk of er genoeg vocht in zit, en doe er eventueel nog wat water bij. Er moet uiteindelijk een enigszins ingedikte saus ontstaan. Roer alles goed om en breng de saus aan de kook. Laat maar even lekker zachtjes pruttelen, ongeveer tien tot vijftien minuten. In de tussentijd kun je het blik kikkererwten openmaken, de erwten in een grote zeef of in een vergiet storten, en ze even afspoelen onder de kraan. Als de tien minuten of vijftien voorbij zijn, gaan ook de erwten erbij, die nog eens tien minuten moeten meepruttelen.

Eigenlijk is de curry van kikkererwten nu klaar. Voeg op het laatst zout toe, en proef of alles naar jouw smaak is. Dien de curry op in een diep bord, en strooi er eventueel nog wat verse kruiden overheen. Korianderblaadjes zijn in dit geval klassiek, maar peterselie of zelfs wat reepjes munt kunnen ook. Je kunt er rijst bij geven, maar de chapati’s waarvan we gisteren het recept gaven, zijn hier natuurlijk heel goed op hun plaats. Met een frisse komkommersalade erbij is het een compleet en voedzaam avondeten.Dora curry kikkererwten 2 klein

Ook als je de ingrediënten niet van de voedselbank krijgt, is het een goedkoop maal. Kikkererwten kun je meestal erg goedkoop krijgen in allerhande toko’s, net als de tomatenblokjes. In dit gerecht hoeft geen vlees, dat scheelt ook. Als je verstandig inkoopt, kosten deze vier volle borden samen nog geen twee euro. En het is een recept dat aantoont, dat je met een voorraadje kruiden en specerijen bijna alles lekker kunt maken. Nogmaals: investeer in kruiden, juist als je niet zoveel geld hebt!

LEES MEER:  Zuinig met tante Dora geeft regelmatig recepten voor lekkere en goedkope curries, soms van de meest simpele ingrediënten:Dora curry aardappel 3 kleinhttp://www.dora-besparen.nl/voedselbankrecepten/vegetarische-curry-met-aardappelen-en-yoghurt/

 

voedselbankrecepten header

Dit recept  is al eerder in de serie voedselbankrecepten van Tante Dora  geplaatst. Dora Besparen geeft regelmatig recepten die met weinig geld iets lekkers op tafel geeft.

You may also like...