MEDITERRANE EIERSALADE VOOR OP BROOD (LIGHT)

UIT HET KOOKSCHRIFT VAN TANTE DORA

 In haar kookschrift verzamelt tante Dora al jaren smakelijke recepten, spaarzame kooktips en maaltijdsuggesties. Een schat aan inspiratie, opgeborgen in de la van de keukentafel. Gelukkig mag Dora Besparen elke dag in het geheime kookschrift bladeren, en de erin opgeborgen kennis en ervaring met haar lezers delen.

Soms zijn salades in de aanbieding en dan vindt men ze een week later ook in het pakket van de voedselbank. Lekker voor op brood, of op een toastje. In de supermarkt nemen de brood- of toastsalades inmiddels al vele strekkende meters in beslag. Er zijn de meest exotische variaties in de handel, van pittige saté en pulled porc tot bourgondische vleessalades. Misschien is het daarom goed om eens een recept te geven van een salade die je heel simpel zelf kunt maken. Vers en met eerlijke ingrediënten, dus zonder chemie en met echte voeding. Zoals deze Mediterrane eiersalade, die bovendien niet teveel vet bevat.

dora-kippen

Voor vier tot zes porties heb je nodig:

  • drie hardgekookte eieren
  • twee plakjes zongedroogde tomaten
  • drie theelepels kappertjes
  • drie kleine eetlepels Griekse yoghurt
  • een theelepel mosterd
  • twee theelepels gedroogde basilicum
  • een halve theelepel gedroogde tijm
  • zout en peper

Begin eerst met de zongedroogde tomaten. Als je echt droge tomaten hebt, dan moet je die op tijd inweken. Denk daar aan. Als je ze uit de olie haalt, hoeft inweken niet. In beide gevallen moet je ze met een keukenpapiertje droogdeppen. Snij de zongedroogde tomaat in kleine stukjes. Als je grote kappertjes hebt, moet je die ook kleiner maken.

Prak

De eieren kun je ook beter vooraf hard koken, want ze moeten koel zijn. Pel de eieren en prak ze rul in een schaal. De eierstukjes moeten klein zijn, maar wel een bite houden. Doe het dus liever niet in een blender. Voeg nu de andere ingrediënten toe: de tomaat en de kappertjes, de mosterd, de kruiden, het zout en de peper. Pas op met het zout, want de kappertjes zijn ook nogal zout. Meng de yoghurt er goed onder, zodat je een smeuïg geheel krijgt. Griekse yoghurt is een beetje zurig, maar ook romig, zonder het vele vet van mayonaise. Echt ideaal.

Laat de salade een kwartier staan, zodat alle smaken goed met elkaar mengen. Roer nogmaals om en proef of er nog extra zout en peper in moet. Daarmee is de salade klaar! Je zult proeven dat deze salade echte smaak heeft, en geen vette prut is met een chemisch smaakje. Je kunt de salade bijvoorbeeld op een broodje doen, of op toastjes bij de borrel. Duur is het niet. Voor vier tot zes porties ben je nauwelijks meer dan een euro kwijt. Daar heb je maar een klein bakje voor, in de supermarkt.

dora-eiersalade

LEES MEER:   In ons archief staan veel recepten met eieren, zoals deze:

http://www.dora-besparen.nl/de-keuken-van-tante-dora/voedselbankrecepten/spinaziestoof-met-zachte-eierkussentjes-kan-helemaal-vegetarisch/

De recepten en tips in dit artikel zijn eerder verschenen op Dora Besparen. Ze zijn inmiddels verbeterd en aangepast. Heb je suggesties en opmerkingen? Deel ze onderaan deze pagina of op Facebook, of stuur je mail naar: tante@dora-besparen.nl

Dit vind je misschien ook leuk...