PEERTJES ONDER EEN DAKJE

UIT HET KOOKSCHRIFT VAN TANTE DORA

In haar kookschrift verzamelt tante Dora al jaren smakelijke recepten, spaarzame kooktips en maaltijdsuggesties. Een schat aan inspiratie, opgeborgen in de la van de keukentafel. Gelukkig mag Dora Besparen elke dag in het geheime kookschrift bladeren, en de erin opgeborgen kennis en ervaring met haar lezers delen.

bladerdeegvelletjes

Tante Dora heeft soms nog wat velletjes diepvries bladerdeeg over. En  dan zijn peren op dit moment nogal goedkoop, zelfs als je ze niet van de Voedselbank krijgt. Tijd voor een toetje dat er heel sjiek uitziet, maar eigenlijk heel gemakkelijk te maken is. En daarbij goedkoop.

Voor vier porties heb je nodig:

  • vijf niet te zachte peren, bijvoorbeeld conference (geen stoofperen!)
  • een flinke eetlepel rozijnen
  • drie of vier plakken diepvries bladerdeeg
  • vier volle theelepels suiker (eventueel een deel daarvan vanillesuiker)
  • een mespunt kaneel en een klein snufje nootmuskaat
  • een ei
  • boter, ook om in te vetten

Verder heb je een ovenschaal nodig die groot genoeg is om de peren in te bereiden. Ook een keukenkwast is handig.

De voorbereiding van dit gerecht begint een uurtje of wat van tevoren. Doe de rozijnen in een schaaltje heet water en laat ze wellen. Haal het bladerdeeg uit het vriesvak en laat het ontdooien.

Schil de peren en snijd ze in dobbelsteentjes. Gebruik geen stoofperen, want die worden niet snel genoeg gaar. Doe de stukjes peer in een schaal. Voeg de geweekte, gewassen en goed uitgelekte rozijnen toe. Doe de suiker erbij, en de kaneel en de nootmuskaat. Roer alles goed door.

Vet de ovenschaal in en doe het peren-rozijnenmengsel erin. Verdeel kleine vlokjes boter over de peer. Lijm de plakjes bladerdeeg met een beetje water aan elkaar en rol de plak eventueel nog wat uit. Kluts het ei goed door elkaar en breng een deel van het ei met de keukenkwast aan op de rand van de ovenschotel. Dit is de lijm waarmee je het dakje van bladerdeeg aan de schaal vastplakt.

Maak een plak bladerdeeg die groot genoeg is om de schaal helemaal mee af te dekken. Als je een ronde of ovale schaal hebt, kan een keukenschaar misschien helpen om de juiste vorm te krijgen. Zorg dat de schaal niet te diep is, waardoor het deeg uitzakt. Het is het beste als het bladerdeeg min of meer vlak over de peren ligt, én vastgeplakt is op de randen van de schaal.

Smeer de bovenkant van het bladerdeeg in met de rest van het geklutste ei. Dat zorgt voor extra glans na het bakken. Laatste handeling voor het bakken: maak met een mespunt een gat in het bladerdeeg. Het gat mag niet te groot zijn, maar ook niet zo klein dat het tijdens het bakken weer dichtgaat. Dit is de ‘schoorsteen’ waardoor de damp van de stovende peren kan ontsnappen.

Zet de schaal in een redelijk hete oven en bak de perenschotel ongeveer 30 minuten. Zorg dat het bladerdeeg niet verbrandt, maar het moet wel gerezen en bruin zijn. Onder het dakje stoven de peren gaar in hun eigen vocht en in de boter. Als het bladerdeeg bruin is, haal je de ovenschaal uit de oven. Pas op: heet!

Laat de peren een beetje afkoelen en schep ze warm op een bordje. Onder het dakje zijn de peren beetgaar en toch smeuïg geworden. Serveer met een stuk van het bladerdeeg, en doe er eventueel een bolletje ijs bij, als je dat nog ergens hebt liggen. Een sterrendessert voor een handvol duppies.

Dora peertjes onder dakje klein

De recepten en tips in dit artikel zijn eerder verschenen op Dora Besparen. Ze zijn inmiddels verbeterd en aangepast. Heb je suggesties en opmerkingen? Deel ze onderaan deze pagina of op Facebook, of stuur je mail naar: tante@dora-besparen.nl

Dit vind je misschien ook leuk...