SNELLE FEESTSCHOTEL MET DORITO-CHIPS
UIT HET KOOKSCHRIFT VAN TANTE DORA
In haar kookschrift verzamelt tante Dora al jaren smakelijke recepten, spaarzame kooktips en maaltijdsuggesties. Een schat aan inspiratie, opgeborgen in de la van de keukentafel. Gelukkig mag Dora Besparen elke dag in het geheime kookschrift bladeren, en de erin opgeborgen kennis en ervaring met haar lezers delen.
In het pakket van de Voedselbank zitten regelmatig chips en andere snack’s. Maar met bijvoorbeeld zakjes dorito’s kan je meer dan ze hangend op de bank voor de tv op smikkelen. Dorito chips zijn een ideale basis voor een verrassende lekker schotel.
Wat heb je nodig:
- de inhoud van een zak dorito chips
- 1 ui ( rood of wit)
- Wat olie
- 150 tot 200 gram geraspte kaas of kaas in plakjes
- wat ijsbergsla of ander stevige salade
- handvol kleine tomaatjes
- peper & zout
Was de sla en snij het in mooie reepjes. Was de kleine tomaatjes en snij ze in tweeën of vieren afhankelijk hoe groot ze zijn. Verdeel de sla over een schaaltje en leg hier de tomatenstukjes verspreid over heen. Wat peper en zout er over strooien.
Verwarm een oven voor op 200 tot 220 graden. Neem een ovenschaal. Smeer die in met weinig olie. Verdeel de dorito over de schaal en strooi er de geraspte kaas over of verdeel de plakken kaas over de chips. Plaats de schaal ongeveer 10 minuten in de oven tot de kaas mooi gesmolten en wat licht gekleurd is. Eet dit samen met wat sla. Ook als een lekkere hap voor de kerstdagen zou dit gerecht niet misstaan.
Wil je nu iets meer, dan hebben we nog een uitgebreidere versie.
Mexicaanse ovenschotel
Nodig:
- 1 zak dorita chips
- 200 gram gehakt ( half om half /runder/ of zelfs vega-)
- 150 gram geraspte kaas of plakken kaas
- 1 pot spaghetti saus
- wat sambal
- 1 ui gesnipperd
- 1 teentje knoflook
- Wat prei, broccoli, bloemkool, boontjes of een andere groente ( mag ook een restje van de vorige dag zijn)
- Eventueel een blikje bonen ( bruine, witte, kidney-)
- Wat olie
- Peper, zout
- 1 eetlepel suiker
Bak de ui aan in de olie, voeg als de ui begint te kleuren de gehakt er bij. Maak de gehakt los en rul terwijl die gebakken wordt. Is het vlees gaar voeg dan de sambal en de knoflook platgelagen en klein gesneden erbij. Is de groente nog niet gekookt,snij deze behoorlijk fijn en stoof die een minuut of vijf met de gehakt mee. Wordt het te droog voeger dan wat water of bouillon erbij. Maak op smaak met zout, peper en eventueel wat suiker.
Verwarm de oven weer 10 minuten voor op 200 tot 220 graden. Vet een ovenschaal in. Verdeel hier de chips over. Dan een laag met de gehakt. Dan eventueel een laag bonen, dan de spaghetti of tomatensaus en als laatste de kaas in plakken of geraspt er over.
Zet de schotel ongeveer 15 minuten in de oven, de kaas moet echt gesmolten en licht gekleurd zijn.
Men kan dit eten met brood, rijst of aardappels en een bakje rauwkost.
Simpele recepten, voor weinig geld te maken, maar erg dankbaar en op allerlei manieren te eten en te genieten.
De recepten en tips in dit artikel zijn eerder verschenen op Dora Besparen. Ze zijn inmiddels verbeterd en aangepast. Heb je suggesties en opmerkingen? Deel ze onderaan deze pagina of op Facebook, of stuur je mail naar: tante@dora-besparen.nl