SPINAZIETAART IN EEN BODEM VAN BROOD (VEGETARISCH)

UIT HET KOOKSCHRIFT VAN TANTE DORA

In haar kookschrift verzamelt tante Dora al jaren smakelijke recepten, spaarzame kooktips en maaltijdsuggesties. Een schat aan inspiratie, opgeborgen in de la van de keukentafel. Gelukkig mag Dora Besparen elke dag in het geheime kookschrift bladeren, en de erin opgeborgen kennis en ervaring met haar lezers delen.

Zoals in volgend recept met een rest van heerlijke spinazie. Ook spinazie uit de diepvries of zelfs uit een pot is te gebruiken.

Dit recept vangt veel vliegen in één klap. Het is een voedzaam maar vegetarisch recept, gemaakt van goedkope ingrediënten, gemakkelijk te bereiden en heel smakelijk. En het is een ideale manier om ‘oud’ brood te verwerken tot iets lekkers. Want zoals je weet: tante Dora gooit nooit brood weg.

De taart wordt gemaakt in een grote ovenschaal, bijvoorbeeld een lasagneschaal.

Voor vier porties hartige spinazietaart heb je nodig:

  • zoveel gesneden brood als nodig is om de bakvorm te bekleden (meestal een sneetje of zes)
  • gekookte spinazie, bijvoorbeeld uit een potje van 260 gram
  • 150 gram roomkaas met knoflook en kruiden
  • een sjalotje
  • drie eieren
  • een eetlepel pijnboompitten
  • peper en nootmuskaat, eventueel een heel klein snufje zout
  • (olijf)olie om in te vetten en om in te bakken

Voor deze spinazietaart gebruiken we al wat gekookte spinazie, zoals uit een potje. Je kunt ook zelfgekookte spinazie gebruiken, of spinazie uit de diepvries. De spinazie moet wel gaar zijn. Zie voor variaties onderaan dit recept.

Deze taart vraagt niet veel werk. Begin met het roosteren van de pijnboompitten. Laat ze uitlekken op keukenpapier. Snij het sjalotje fijn en bak het in olie tot het zacht is en enigszins begint te bruinen. Zo, het serieuze koken is daarmee eigenlijk al klaar.

Vet de ovenschaal rijkelijk in met olie. De olie zorgt er niet alleen voor dat er niets aanbrandt, maar ook dat de reepjes brood van de bodem goed blijven plakken in de bakvorm.

Beleg de vorm nu met sneetjes brood. Op de bodem passen wel twee boterhammen, voor de zijkanten en voor de gaatjes tussen de sneetjes moet je het brood op maat snijden. Doe dat nauwkeurig, plug ook zoveel mogelijk elk gaatje dicht. De bodem moet zo min mogelijk lekken.Dora spinazietaart brood 1 klein

Doe de roomkaas, de eieren, het gebakken en afgekoelde sjalotje en de kruiderij in een schaal en kluts alles goed door. Wees voorzichtig met zout: de kaas en de spinazie zijn al gezouten. Doe de spinazie in een grote zeef en druk er zoveel mogelijk water uit. Doe de groente ook in de schaal en schep grondig door. Ten slotte meng je de pijnboompitten door het beslag.

Giet het beslag in de met brood beklede bakvorm, en spreid het uit zodat het in alle hoeken en gaatjes komt. Als je wilt, kun je er nog extra kaas overheen strooien, maar dat is niet echt nodig. Zonder kaas er bovenop blijf je die mooie groene kleur goed zien.

Zet alles ongeveer een half uur in een redelijk hete oven. In de oven stolt het beslag tot een stevige maar romige vulling, en wordt het brood lekker crispy. Laat de hartige taart heel even afkoelen, anders brand je je mond.

Dora spinazietaart brood 2 kleinSchep een punt op je bord, en geniet van de pikante smaak van kruidenkaas en groente. Door de eieren, de kaas en de nootjes zit zo’n taartpunt vol vitaminen en mineralen. Je komt niets te kort. Met een beetje sla erbij heb je een complete maaltijd.

Dora spinazietaart brood 3 klein

VARIATIES:  Behalve spinazie uit een potje kun je ook diepvries spinazie nemen, of verse spinazie die je even hebt gestoofd.

Als je wilt, kun je ook andere groene groenten door het beslag mengen, zoals gekookte andijvie, boerenkool, of zelfs gestoofde en gesneden brandnetel.

Je kunt de pijnboompitten ook vervangen door andere noten. En als je toch vlees wilt, denk dan aan uitgebakken spekjes, bijvoorbeeld.gebakken-spekjes


LEES MEER:   Lees meer over een andere, snelle spinazietaart, en over een slimme manier om pijnboompitten te roosteren:

http://www.dora-besparen.nl/dora-recept-van-de-dag/snelle-spinazietaart/Dora spinazietaart

http://www.dora-besparen.nl/dora-recept-van-de-dag/perfecte-pijnboompitjes/

pijnboompitten

De recepten en tips in dit artikel zijn eerder verschenen op Dora Besparen. Ze zijn inmiddels verbeterd en aangepast. Heb je suggesties en opmerkingen? Deel ze onderaan deze pagina of op Facebook, of stuur je mail naar: tante@dora-besparen.nl

Dit vind je misschien ook leuk...