DE PINDA: JOUW TROUWE VRIEND IN DE KEUKEN
UIT HET KOOKSCHRIFT VAN TANTE DORA
In haar kookschrift verzamelt tante Dora al jaren smakelijke recepten, spaarzame kooktips en maaltijdsuggesties. Een schat aan inspiratie, opgeborgen in de la van de keukentafel. Gelukkig mag Dora Besparen elke dag in het geheime kookschrift bladeren, en de erin opgeborgen kennis en ervaring met haar lezers delen.
In de jaren vijftig kwamen gepelde, gezouten pinda’s in de mode. Het was wel een dure snack, die de zuinige Hollanders bij voorkeur in speciale pindabakjes serveerden. Zo’n setje pindabakjes bestond uit een grotere bak met een lepeltje, waarmee de kleinere portiebakjes werden gevuld. Daar zaten zo weinig pinda’s in, dat je ze bijna pinda voor pinda ging opknabbelen. Niks geen ‘handje pinda’s’!
De laatste halve eeuw is de aardnoot veel goedkoper geworden. Inmiddels zitten pinda’s overal in, en hebben mensen met een pinda-allergie hun handen vol aan het lezen van de etiketten van voedingsmiddelen. Want ook maar het kleinste kruimeltje van de aardnootjes kan al een heftige allergische reactie oproepen. Voor de mensen die pinda’s wel verdragen, is de kleine rakker echter een waar godsgeschenk. Vooral de ongezouten exemplaren kun je op heel veel manieren in smakelijke gerechten verwerken. Vandaag stellen we je een aantal van die pindamomenten voor:
- Nog steeds is de pinda een onovertroffen snack. Veel goedkoper dan amandelen of andere luxe nootjes, maar vol smaak en ook vol vitaminen en mineralen die al die duurdere noten ook bevatten. En ze bevatten zeer zeker minder zetmeel en vet dan chips of andere zoutjes. Kies eens voor de ongezouten en ongekruide pindavariant.
- Ongezouten pinda’s passen prima bij Aziatische gerechten. Je kunt de veel duurdere cashewnoten door je roerbakschotel scheppen. Maar de bescheiden pinda doet het ook prima, voor een fractie van de prijs. Gewoon erover strooien, dat gaat prima.
- Maak eens je eigen pindakaas. Je hebt er een blender voor nodig, en ongezouten pinda’s. Samen blenden met een beetje olie en kruiderij, en je hebt je eigen pindakaas, helemaal naar jouw smaak. En als je een lekker pindasausje voor je saté wil, voeg er dan nog wat sambal, ketjap en een scheutje water aan toe, en verwarm alles in een pannetje. Daar kan de namaak uit de supermarkt niet tegenop.
- Meng grof gehakte pinda’s door je koekjesdeeg, voordat je de boel afbakt. Dat smaakt meteen heel wat beter bij de thee!
- Gehakte pinda’s in je zelfgemaakte vegetarische groenteburger zorgen niet alleen voor een lekker bite, maar zorgen ook voor extra vitaminen, zoals de belangrijke vitaminen uit de B-groep.
Pinda’s zijn een heleboel dingen tegelijk: ze zijn goedkoop, ze zijn lekker, ze laten zich heel gemakkelijk in allerlei gerechten verwerken, ze bevatten veel vitaminen en mineralen, en ze smaken elke keer anders. Bovendien kun je ze lang bewaren in een afgesloten blik, waardoor je altijd een voorraadje in huis kunt hebben. Denk eens wat vaker aan de vele goede karaktereigenschappen van onze grote keukenvriend: de pinda.
LEES MEER: Over pindakaas gesproken: ken je dit recept voor een mieschotel met pikante pindasaus?
De recepten en tips in dit artikel zijn eerder verschenen op Dora Besparen. Ze zijn inmiddels verbeterd en aangepast. Heb je suggesties en opmerkingen? Deel ze onderaan deze pagina of op Facebook, of stuur je mail naar: tante@dora-besparen.nl
pinda’s zijn geen noten, het zijn peulvruchten