WARME CANAPÉS MET OLIJVENCRÈME (VEGETARISCH)

UIT HET KOOKSCHRIFT VAN TANTE DORA

In haar kookschrift verzamelt tante Dora al jaren smakelijke recepten, spaarzame kooktips en maaltijdsuggesties. Een schat aan inspiratie, opgeborgen in de la van de keukentafel. Gelukkig mag Dora Besparen elke dag in het geheime kookschrift bladeren, en de erin opgeborgen kennis en ervaring met haar lezers delen.

Soms zit er afbakbrood en zelfs knoflookbrood in het pakket van de Arnhemse Voedselbank. Daar kun je wat bijzonders van maken. Ook als je geen klant bent van de Voedselbank, is afbak-knoflookbrood niet duur. En dus een prima basis voor een warme canapé met olijvencrème. Het klinkt duur, en het smaakt ook zo, maar het is heel gemakkelijk te maken en helemaal niet kostbaar. Canapé is een chique woord voor alles waar een stuk (geroosterd) brood onder zit. Dat klinkt al minder duur, toch? Je kunt dit gerecht eten als voorafje, als lunch, of als traktatie bij een borrel. Tante Dora gebruikte overigens afbak stokbrood met kruidenboter. Dat is ook heel lekker en bovendien goedkoop.

dora-canape-1

Voor vier porties (twee à drie canapés per persoon) heb je nodig:

  • een knoflook- of kruidenboterstokbrood, voorgebakken, ongeveer 175 gram
  • een eetlepel pijnboompitten
  • een bakje mascarpone, 250 gram
  • ongeveer dertig ontpitte olijven, groen of zwart
  • drie stukjes zongedroogde tomaten
  • een theelepel tijm
  • peper en zout

Zongedroogde tomaten

Begin met het inweken van de zongedroogde tomaten. Dat duurt minimaal een uur. Dep ze na het weken droog en snij ze in kleine stukjes. Als je zongedroogde tomaten in olie hebt, hoef je niet in te weken. Veeg dan wel zoveel mogelijk olie weg. Vervolgens rooster je de pijnboompitten. Dan hebben die tijd om wat af te koelen. Met een scheutje olie in de pan gaat het bruinen gemakkelijker en gelijkmatiger. Leg de pitten op een stukje keukenpapier en laat ze uitlekken.

Nu maak je de crème. Dep de olijven zonder pit droog met keukenpapier en snij ze in kleine stukjes, net als de zongedroogde tomaten. De stukjes moeten heel klein zijn, maar ook geen pulp. Je moet de stukjes kunnen proeven. Doe de olijf bij de fijngesneden gedroogde tomaat in een schaal. Droge zongedroogde tomaten zijn niet duur, ze blijven lang goed, en je hebt er weinig van nodig. Het is heel handig als je ze in huis hebt, ook als je weinig geld te besteden hebt. Dan doe je er een theelepeltje gedroogde tijm bij, en maal je er flink wat peper over.

zwarte peper

Schep de mascarpone erbij, en meng alles goed door elkaar. Mascarpone is behoorlijk stevig, dus je hebt, al roerend, meteen een goede oefening voor de armspieren. Proef of er nog wat zout nodig in moet, en voeg dat eventueel toe. Bedenk dat de olijven ook behoorlijk zout zijn. Laat de crème staan, zodat de smaken er goed intrekken.

Ingekeept

Wij gebruikten in onze keuken afbak kruidenboterstokbrood. Die is op regelmatige afstanden schuin ingekeept, waarna er tussen de sneetjes kruidenboter is gespoten. Snij het stokbrood langs de inkepingen in schuine plakken, en smeer de vrijkomende boter in gelijke mate over de bovenkant van het brood. Leg de plakken op een ingevet bakblik. Verwarm de oven voor, en bak de canapeetjes op een redelijk hoge temperatuur een minuutje of tien. Dan is de boter in het brood getrokken, dat bovendien een beetje knapperig wordt.

Roer de crème nog eens door, en verdeel die over de sneetjes gebakken brood, het liefst als het brood nog een klein beetje warm is. Druk een paar geroosterde pijnboompitjes in de crème, en serveer. Met twee of drie sneetjes heb je een flink voorgerecht, want de combinatie van kruidenboter, brood en mascarpone is best voedzaam. Met wat sla of rauwkost erbij, hebben twee of drie mensen er een stevige lunch aan.

dora-canape-2

Zelfs als je alles zelf moet kopen, is het geen duur gerecht. Als je goedkoop inkoopt, dan geef je niet veel meer uit dan twee euro.

De recepten en tips in dit artikel zijn eerder verschenen op Dora Besparen. Ze zijn inmiddels verbeterd en aangepast. Heb je suggesties en opmerkingen? Deel ze onderaan deze pagina of op Facebook, of stuur je mail naar: tante@dora-besparen.nl

Dit vind je misschien ook leuk...

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *