DE ECONOMIE GAAT GOED/SLECHT

TANTE DORA

Vorige week stonden er twee tegenstrijdige berichten in de media. In de eerste plaats neemt het aantal files in ons land weer toe, vooral in de Randstad. Daarmee komt een einde aan de soepele doorstroming van de voorgaande jaren. Volgens de media is de economische crisis inmiddels voorbij en neemt de bedrijvigheid weer toe. Daardoor reizen steeds meer mensen dagelijks naar hun werk, waardoor files ontstaan. Hoe meer files, hoe beter het blijkbaar gaat met de economie en de werkgelegenheid.

Dora economie file

Een tweede bericht ging over het groeiend aantal Nederlanders dat in de financiële problemen geraakt. Volgens budgetadviseerder Nibud neemt hun aantal de laatste tijd opvallend toe. Volgens het Nibud zijn dat geen mensen met een gat in hun hand die maar raak kopen, zoals vroeger wel eens het geval was. Tegenwoordig komen vooral mensen in de nood die een redelijk inkomen hebben, maar die moeite hebben met de hoge huren en de stijgende ziektekosten.

Alledaagse dingen

Steeds meer gewone, oppassend levende mensen kunnen blijkbaar alledaagse dingen als de huur en de ziektekostenverzekering niet meer betalen. Dat klinkt niet bepaald naar een glorieus einde van de crisis en een krachtig economisch herstel. Want als je de huur en de ziektekosten niet kunt betalen, ga je ook geen vakantie boeken, uit eten of een nieuwe winterjas kopen. Je beknibbelt, en maakt je zorgen over de oplopende schulden en de betalingsregelingen die je moet treffen.

Misschien komen die files helemaal niet door een aantrekkende economie? Vorige week kwam ook in het nieuws dat duizenden ontevreden reizigers de NS aanklagen vanwege de overvolle treinen in het spitsuur, vooral in de Randstad. Ze vertikken het langer om staande te worden samengeperst als sardientjes in een blik, terwijl de NS opschept dat iedereen een comfortabele zitplaats heeft. Is het misschien zo dat die forensen massaal besloten hebben om voortaan met de eigen auto te rijden, in plaats van met een overvolle NS-trein? In je eigen auto heb je in ieder geval een zitplaats.

Dora economie rekenen

Inmiddels spreken de media steevast over een aantrekkende economie, en files vol hardwerkende Nederlanders die zojuist een nieuwe baan gevonden hebben. ‘Nu de crisis inmiddels achter de rug is’, staat er dan in de krant. De crisis is alleen achter de rug voor een krimpend aantal mensen met een vaste baan, dat misschien een beetje meer geld in de portemonnee krijgt. Voor veel oproepkrachten, zzp’ers, thuiszorgmedewerkers, bankbedienden van de Rabo, en nog een heleboel anderen is de crisis juist verdiept. Dat is het echte nieuws.

LEES MEER:   Als het je economisch niet zo goed gaat, moet je je niet in je schulp terugtrekken. Blijf vragen:

http://www.dora-besparen.nl/tip-van-de-dag/dora-tip-van-de-dag/schulden-blijf-praten-blijf-vragen/

Soms helpt het om een betalingsregeling te vragen:

http://www.dora-besparen.nl/gedachte-van-de-dag/mag-ik-van-u-een-betalingsregeling/

Dit vind je misschien ook leuk...