MAG IK VAN U EEN BETALINGSREGELING?

TANTE DORA

Vrijwel iedereen die wel eens belt met een zorgverzekeraar, kent dat bandje met een keuzemenu. Wilt u dit: druk een één. Wilt u dat weten: druk een twee. Een standaard keuze is ook altijd de keus of je iemand wil spreken over een betalingsregeling. Een betalingsregeling treffen met je verzekeraar is inmiddels doodgewoon geworden. Als het in het keuzemenu staat, dan komt het ongetwijfeld heel vaak voor, en zit er een speciale helpdeskmedewerker klaar om de klanten van dienst te zijn.

Dora betalingsregeling

Volgens de statistieken vragen ieder jaar honderdduizenden in ons land een betalingsregeling aan. Zij kunnen de ziekenhuisrekening of het eigen risico niet betalen, of hebben zelfs moeite om de premie te voldoen. Wat zegt dat over ons gezondheidssysteem?

Piekeren

Blijkbaar is de zorg voor heel veel burgers een kopzorg, waarschijnlijk voor meer burgers dan de officiële cijfers ons vertellen. Lang niet iedereen die zit te piekeren over de dokterskosten, vraagt een betalingsregeling aan. Vooral ouderen lijden armoede in stilte, om de hoge zorgkosten. Als zij tenslotte echt een betalingsregeling vragen, dan staat het water hun meestal tot over de lippen.

Veel mensen geven zichzelf de schuld van hun financiële perikelen, en schamen zich voor zo’n overduidelijke afgang. Hun enige ‘misdaad’ bestaat erin, dat ze ziek werden terwijl dat eigenlijk niet mag van de politici en de bestuurders. Zorgkosten rijzen de pan uit, en dat zul jij als patiënt weten ook, zegt de politiek. Door er een groot deel zelf van te betalen. Dan zul je het wel laten om bij zo’n dure arts aan te kloppen, zo is de redenering. Alsof je een ziekte kunt verhinderen door de kosten van het ziekzijn te verhogen.

Dora formulieren

Maar goed: je hebt een betalingsregeling afgesloten, en dan? Een betalingsregeling is geen kwijtschelding. Je zult alles moeten betalen, alleen verdeeld in kleinere porties. Vaak komt er nog wel een invorderingsrente bij omdat je in termijnen betaalt, maar je hoeft niet alles in één keer te missen. Dat klinkt goed, en voor velen is een betalingsregeling een echte opluchting. Maar in feite is het een sigaar uit eigen doos, want je bent dat bedrag aan het eind van de rit toch wel kwijt. Maandenlang zit je telkens onder het budget dat je normaal hebt, omdat je moet afbetalen. En als je budget al laag is, dan lijd je gewoon maandenlang gebrek. De pijn is niet groot en ineens, maar jengelend en langdurig. Het blijft pijn lijden, ook met een betalingsregeling.

Ziekenfonds

Er zijn heel veel voorstanders van de terugkeer van het aloude Ziekenfonds. Die voorstanders zitten ook en vooral onder de medici, die niet alleen zien dat patiënten te lang wachten met hulp zoeken, gedwongen door hun financiële omstandigheden, maar die ook horendol worden van alle administratie die ze in het huidige zorgstelsel moeten doen. Dat kost veel geld, dat niet ten goede komt aan de patiënten.

ziekenhuis duitsland

Anderen willen een soort nationale gezondheidskoepel, naar het voorbeeld van de Britse National Health Service. Die zou moeten worden betaald uit een via de belastingen geïnde premie. Ieder zou naar draagkracht moeten bijdragen, de mensen met veel geld een beetje meer, de mensen met minder geld een beetje minder.

Hoe dan ook: het is fijn dat zorgverzekeraars bereid zijn om een betalingsregeling te treffen met hun klanten. Maar de eigenlijke pijn zit ‘m natuurlijk in het feit dat dergelijke regelingen überhaupt nodig zijn. Want zoveel betalingsregelingen elk jaar weer betekenen maar één ding: de zorg is veel te duur. Dat is een reden tot zorg.

LEES MEER:   Soms maken de ziektekosten je zieker dan de ziekte zelf. We schreven er al eerder over:

http://www.dora-besparen.nl/dora-gedachte-van-de-dag/ziektekosten-maken-je-ziek/

Dit vind je misschien ook leuk...

2 reacties

  1. Lenie van det schreef:

    Bij mijn zorgverzekeraar kun je het eigen risico in tien termijnen vooruit betalen, alles wat je overhoudt krijg je je het volgende jaar teruggestort, ook een evt. leuk spaarpotje.

    • neef groen schreef:

      Bedankt voor de reactie, Lenie. Het kan zeker de pijn helpen spreiden. Toch praten we over maandelijks bijna veertig euro, tien maanden lang. Dat is best veel voor een gezin in de bijstand. Of het nu uit de lengte of uit de breedte moet: het blijft een hele uitgave.