DE MEDITERRANE KEUKEN IS INTERNATIONAAL

TANTE DORA

Er is nog steeds veel sympathie voor de zogenaamde Mediterrane keuken, de manier van koken van de landen rond de Middellandse Zee. Daar wonen nogal wat verschillende volkeren. Spanjaarden, Fransen, Italianen, Turken, Egyptenaren en de bewoners van al die andere landen in Noord Afrika. Qua geschiedenis, politiek en religie zijn ze heel verschillend. Maar hun keukens lijken heel erg op elkaar.

Dora Mediterrane keuken1

Dat heeft onder andere te maken met allerlei producten die eigenlijk alleen rond de Middellandse Zee worden verbouwd, zoals olijven, wijn, en ontelbare smakelijke groenten en vruchten. Bovendien is de Middellandse Zee rijk aan vis, en grazen overal schapen en geiten, of je nu in Turkije of in Spanje woont. Alleen al daarom lijken de keukens in al die landen op elkaar. Bovendien hebben ze al duizenden jaren handel met elkaar gedreven en oorlogen gevoerd. Dan leer je elkaar goed kennen, inclusief wat er bij de ander zoal op zijn bord ligt.

Wederzijdse beïnvloeding

De wederzijdse beïnvloeding zorgt ervoor dat er overal recepten op elkaar lijken. De in kleine potjes opgekookte, gemalen koffie heet in Turkije Turkse koffie. Maar de Grieken drinken hun koffie ook zo, en noemen hem natuurlijk Griekse koffie. Met rijst gevulde wijnbladeren heten zowel in Turkije als in Griekenland dolma.

Dora Mediterrane keuken 2

En overal rond de Middellandse Zee vind je ongeveer dezelfde recepten met aubergines, die in alle landen graag worden gegeten. Morgen kookt het Tante Dora Kook Team (TDKT) een voedselbankrecept met aubergine. Daarvoor wordt onder andere Griekse kaas gebruikt, maar diezelfde feta-achtige kaas wordt ook in Turkije en in Noord Afrika gemaakt. Ja, het klopt: de Mediterrane keuken is echt een internationale keuken.

courgette 1

LEES MEER:   Vaak groeit de basis voor een Mediterrane maaltijd in je eigen tuin, of in de tuin van een vriend:

http://www.dora-besparen.nl/tip-van-de-dag/dora-tip-van-de-dag/zijn-de-courgettes-al-rijp/

Let op de seizoengroenten, het bespaart je veel geld:

http://www.dora-besparen.nl/tip-van-de-dag/seizoengroente-eten/

Dit vind je misschien ook leuk...