DOE AF EN TOE EEN BEETJE OUDERWETS!

TANTE DORA

Gisteren en eergisteren was Zuinig met tante Dora in een behoorlijk nostalgische bui. We hadden het over die goeie, ouwe centrifuge, en over het gezellig etalages kijken op zondagmiddag, een halve eeuw geleden. Je zou bijna denken dat alles vroeger beter was. Dat is natuurlijk niet zo. Maar er was iets aan de jaren vijftig, zestig en zeventig, dat bij oudere mensen nog steeds warme gevoelens opwekt. Waarom is dat eigenlijk?

Dora ouderwets

Misschien is het een herinnering aan een tijd waarin geld een veel minder grote rol vervulde. Je probeerde er het beste van te MAKEN, terwijl de hedendaagse Nederlanders vooral proberen om het beste te KOPEN, soms voor veel geld. Een perfecte vakantie in een jaloersmakend ver oord, de perfecte kleertjes van de allerbeste merken, de duurste vioollessen voor de meest perfecte kinderen, en een zakcomputer van het laatste model: wat zijn we druk met drukzijn om niets! Dat was een halve eeuw geleden anders.

Veertigurige werkweek 

Mensen konden zich toen ook druk maken, maar dat ging vaak ergens over: over de veertigurige werkweek, over onderwijs voor alle kinderen, ongeacht hun komaf, en over belangrijke uitvindingen die het leven onmetelijk beter maakten. Daar lijkt tegenwoordig weinig ruimte meer voor te zijn. MAAK die ruimte, in je eigen hoofd! Of anders gezegd: durf af en te een beetje ouderwets te zijn! Hier vier suggesties:

  •  Las af en toe een iPhone-vrije dag in. Laat Het Ding liggen en lees eens een boek in de bus of trein. Als het je moeilijk valt om Het Ding niet continu in je handen te hebben, houd dan wat anders continu in je hand, iets ouderwets, zoals een krant of een kek klein handtasje. Tjonge, wat voelt dat anders! Een beetje gek in het begin, maar je hebt opeens tijd om eens naar andere, echte mensen te kijken of te luisteren.
  • Eet weer eens onbeschaamd ouderwets eten. Uitgebakken spekjes, kruimige piepers, spruiten en ontbijtkoek met dik boter. Dat hoeft niet elke dag, maar zo af en toe, net vaak genoeg om het geruststellende gevoel te krijgen dat je rond etenstijd niet altijd in de gezondheidsstress hoeft te schieten. Wat een verademing! En wat lekker, zo af en toe!
  • Koop eens niets. Ga eens een stukje wandelen in een mooi park, kijk desnoods naar de etalages, maar koop niks. Je hoeft niks te kopen, echt niet! Je MAG. Wow, wat een onwijs rustig idee!
  • Ga af en toe eens op je bips zitten en doe niets. Helemaal niets. Kijk naar buiten, naar de vogeltjes in de tuin, naar de condenssporen van hoogvliegende vliegtuigen, of naar de bloeiende kornoelje. Kijk geen televisie, pak niet om de tien seconden Het Ding, en laat het multitasken even rusten. Oef, wat krijg je daar een energie van!

avond balon

Met andere woorden: wie niet voortdurend met allerlei onzinnige dingen bezig is, krijgt tijd om zich met belangrijke zaken bezig te houden. Met nadenken, bijvoorbeeld. Niet piekeren: nadenken. Het mooie van nadenken is, dat het niets kost. Het kost geen abonnement, geen stroom, je hoeft je nergens tegen te verzekeren. Het is gratis, maar als je het goed doet, kan het je uiteindelijk zelfs geld opleveren. Want goede ideeën zijn geld waard. Daar is niets ouderwets aan.

LEES MEER:   Al die spullen, wat moet je er uiteindelijk mee?

http://www.dora-besparen.nl/dora-gedachte-van-de-dag/waarom-koop-je-zoiets-uberhaupt/

 

Dit vind je misschien ook leuk...