FRANSE WET TEGEN VOEDSELVERSPILLING

TANTE DORA

voedsel weggooien

Eind mei is er in Frankrijk een nieuwe wet aangenomen, die het supermarkten verbiedt om niet verkocht eten zomaar weg te gooien. Voortaan moeten de supermarkten het overtollige maar nog bruikbare voedsel aanbieden aan goede doelen zoals voedselbanken, of het aanbieden om te worden verwerkt tot diervoedsel of compost. De Franse regering hoopt zo de verspilling van voedsel tot 2025 te kunnen halveren.

Experts vragen zich af of de maatregel veel impact zal hebben. Veel supermarkten schenken hun voedsel al aan goede doelen. Bovendien gooien de winkeliers relatief weinig eten weg. Het gaat hooguit om vijf procent van het totaal. Terwijl de klanten, de consumenten thuis goed zijn voor meer dan veertig procent van het weggegooide en verspilde voedsel. Daar doet de wet niets aan.

Ook in ons land gooien consumenten hun kostelijke eten dikwijls in de vuilnisbak. Iedere Nederlander verspilt zo vijftig kilo voedsel, met een waarde van ongeveer € 150 per hoofd van de bevolking. Dat zijn best schokkende cijfers. Een gezin van vier gooit dus tweehonderd kilo eten in de bak. Dat gewicht kun je echt niet tillen. En bedenk eens, wat je voor vier keer 150 is zeshonderd euro allemaal zou kunnen doen!

Verspillen van voedsel is een slechte zaak. Het voorkomen van verspilling is een mentaliteitskwestie. Misschien is de Franse wet geen oplossing voor het probleem, maar het heeft hopelijk wel een positief effect op de mentaliteit van de Fransen. Niets doen is ook geen optie. Misschien moeten wij neven een Franse versie van Zuinig met tante Dora maken? Kunnen ze in het land van de wijn, het stokbrood en de kaas ook eens onze voedselbankrecepten proberen.

10658291_10204677519756945_133018705_o

LEES MEER:  Zuinig met tante Dora schrijft regelmatig over het hergebruik van ‘afval’:

http://www.dora-besparen.nl/dora-gedachte-van-de-dag/leven-van-afval/

dit alles werd wegegooid

dit alles werd wegegooid

 

 

 

Dit vind je misschien ook leuk...