GELD BESTEDEN IS EEN HOGERE VORM VAN GELD UITGEVEN (BIJVOORBEELD AAN KOFFIE)

Geld besteden is een hogere vorm van geld uitgeven? Gaan we moeilijk doen op maandagmorgen, tante Dora? Wat is dat voor een hersenkraker? Is dat nodig?

dora-grote-bak-koffie

Het verschil tussen ‘uitgeven’ en ‘besteden’ is de kern van de manier van besparen, die tante Dora aan haar neven heeft doorgegeven. ‘Uitgeven’ kan van alles zijn: keurig netjes het hoognodige met gepast geld betalen. Of het geld met bakken tegelijk het raam uitgooien. Dat is allebei ‘uitgeven’.

Aandacht

‘Besteden’ is geld uitgeven op een heel gerichte manier. Je hebt het ook weleens over ‘ergens aandacht aan besteden’. Dan geef je nadrukkelijk aandacht aan iets dat je belangrijk vindt. Geld besteden doe je ook aan iets belangrijks, aan iets bijzonders. Als je achteloos 3,5 euro spendeert aan een kartonnen beker met matige koffie op het station, dan geef je geld uit. Als je, voordat je de deur uitging, een zelfgemaakte bak koffie had gezet en thuis had opgedronken, dan had je koffie kunnen drinken voor een fractie van die prijs.

Als je heel erg van lekkere koffie houdt, en elke dag enige bakjes drinkt, dan loont het de moeite om wat meer geld uit te geven aan een apparaat waarmee je de lekkerste koffie kunt maken. Zelfs als dat apparaat meer kost dan je eigenlijk in één keer kunt betalen. Misschien kun je sparen, of de aanschaf van de koffiemachine delen met een ander?

Dromen

Als je, na goed overleg, naar de winkel stapt en je koopt het koffieapparaat van jouw dromen, dan geef je geld uit, maar tegelijk is het een besteding. Een investering in de toekomst zo je wil. Niet achteloos, maar vanuit een gedachte dat je jouw geld voor iets bijzonders en iets nuttigs uitgeeft. Je doet iets bijzonders, met geld.

Vreemd genoeg zijn mensen met minder inkomen vaak beter in besteden. Ze hebben zich, uit pure noodzaak, afgeleerd om zomaar geld uit te geven. Elke cent moet worden omgedraaid, elke euro wordt zorgvuldig besteed. En als het je lukt om, ondanks je geringe inkomen, toch iets te kopen dat mooi en waardevol is, dan is de voldoening des te groter.

dora-geld-tellen

Met geld smijten kan iedereen, als je maar genoeg geld hebt. Besteden vraagt om planning, om nadenken en het draait ook vaak om geduld. Vroeger spaarden kinderen net zolang in hun spaarpot, tot ze het speelgoed konden kopen dat ze graag wilden hebben. Zij gaven geen geld uit, maar besteedden het. Het plezier van geld besteden is, dat je zowel voorpret als napret hebt. Je wordt gelukkiger, als je je geld niet achteloos uitgeeft, maar besteedt. Geld besteden is een hogere vorm van geld uitgeven.

LEES MEER:   Soms wordt uitgeven toch besteden, als je geduld hebt om te wachten:

http://www.dora-besparen.nl/gedachte-van-de-dag/gewoon-even-wachten-en-besparen-tel-tot-tien/

 

Dit vind je misschien ook leuk...