GOEDE VOORNEMENS VOOR MINIMA

Als je plenty geld hebt, dan kun je jouw goede voornemens voor 2024 zo wild maken als je zelf wilt. Die spannende duikvakantie op de Maldiven boeken, twee elektrische fietsen kopen zodat je er samen een keer op uit kunt trekken, of eindelijk weer eens naar dat museum in Londen gaan, waar je al zo lang niet meer bent geweest: alles kan, als je een gezonde bankrekening hebt. En als de huidige wereldproblemen het niet onmogelijk maken. Voor iemand in een uitkering of met een klein pensioentje, of voor de zzp’er met te weinig opdrachten is het al fijn als je eens een maand niet rood staat.

Toch kunnen ook minima zinvolle goede voornemens hebben, die ze volgend jaar, dus in 2024 best kunnen uitvoeren. Hier enige suggesties:

• Maak in januari een afspraak met de sociale hulpverlening in jouw gemeente, en vraag hulp bij het terugdringen van schulden en geldgebrek. Ook bij jou in de buurt zijn er mensen die jou kunnen helpen. Echt. Al is het maar met het invullen van moeilijke formulieren. En vergeet niet dat er vele regelingen zijn voor de enorm toegenomen kosten voor energie. Ook daar kun je zonder gene gebruik van gaan maken.

• Zeg maar gewoon dat je geen geld hebt, en dat je het moeilijk vindt om rond te komen. Zeg het niet tegen iedereen, want niet iedereen heeft er iets mee te maken. Maar zeg het tegen je familie en tegen een paar goede, begripvolle vrienden. Je moet eens kijken, hoe je ongevraagd allerlei hulp krijgt. Van het toestoppen van geld tot het jou uitnodigen om ergens koffie en een taartje te gaan eten, zonder dat jij hoeft te betalen. Laat dat maar lekker gebeuren.

• Wees optimistisch in 2024. De prijzen gaan met zekerheid nog verder omhoog, alles wordt duurder, het milieu wordt slechter, en er zijn allerlei nietsnutten van politici die over jouw toekomst beslissen of blijven praten hoe alles geregeld moet gaan worden, zonder echt iets te regelen. Maar er komen zeker ook positieve dingen. De economie schijnt nog steeds door te gaan, dus misschien vind je aankomend jaar wel de fijne baan of een andere bezigheid waar je al zo lang naar op zoek bent. Er zullen mooie (hete)zomerse dagen komen, waarop je even niets te doen hebt, en ongegeneerd kunt genieten, zonder dat je ervoor hoeft te betalen. En je hebt je vrienden en familie nog, die je helpen. En als je weinig vrienden hebt, zoek er dan een paar op. Ga vrijwilligerswerk doen, bijvoorbeeld.

Enzovoort, enzovoort. Denk eraan: er is altijd wel iemand die aan je denkt en die een kaarsje voor je opsteekt. Houd vol, en geef niet op. Als je een grote bek krijgt van allerlei instanties: knok terug! Er zijn mensen die jou daarbij kunnen helpen. Problemen oplossen betekent ook: problemen afstrepen en minder zorgen hebben. Jij doet ertoe, ook al zeggen allerlei lieden dat je niet deugt. Laat zien dat je deugt: wees spaarzaam én optimistisch. En laat je niet het kaas van je brood eten. Ga er tegenin. Nee heb je, ja kun je krijgen. Elke ‘ja’ die je krijgt is meegenomen. Zo wordt 2024 een ander jaar, dat zul je zien.

Tante Dora en de rest van haar familie wensen je een goed einde van 2023 en een goede start in een meer dan prima 2024! Tot volgend jaar!

LEES MEER: Samen kun je de wereld veranderen, beetje bij beetje:

SAMEN, BEETJE BIJ BEETJE, KUN JE DE WERELD VERANDEREN

Dit vind je misschien ook leuk...