‘GEEF MAAR AAN MIJ!’
Even checken vandaag, om te kijken of je de basisprincipes van het bezuinigen inmiddels hebt begrepen. Je bent bij een goede vriend of vriendin op visite, en die zegt dat hij of zij de kledingkast gaat opruimen. Of jouw vriendin heeft een nieuwe fiets, terwijl de oude fiets nog in haar schuur staat. Wat zeg je dan? ‘Geef maar aan mij!’. Natuurlijk! Want mogelijk heb JIJ er nog wat aan, en als die ander de boel toch wegdoet, dan heb jij het zeer waarschijnlijk gratis.
Er is niets verkeerds aan tweedehands spullen. Er is niets verkeerds aan gratis tweedehands spullen. En er is helemaal niets verkeerds aan het vragen of suggereren, om de overtollige spullen aan jou te geven. De gever heeft daar misschien niet eens over nagedacht. Jij wel, want jij hebt weinig geld en kan elk gratis kledingstuk of huishoudelijk apparaat goed gebruiken. Dat is een feit. Handel daar dan naar, en let op alle tekenen van weggooigedrag bij de mensen waarmee je bevriend bent.
Eerlijk
Als je met anderen eerlijk over jezelf praat, dan weten je vrienden waarschijnlijk al lang dat ze jou met overgebleven spullen kunnen helpen. Zelfs als je het niet meteen nodig hebt, of als de kleding niet helemaal je stijl is: accepteer het maar. Want misschien ken jij op jouw beurt weer iemand die je kunt vragen of er belangstelling is. Wedden dat die ander zegt: ‘Geef maar aan mij!’? Zo helpen we elkaar, wij zuinigen.
LEES MEER: Je kunt ook ruilen, want ruilen is het nieuwe hebben:
Zo is het Tante Dora!!
Zo doe ik het ook. En je kunt anderen ook weer helpen. Inderedaad, het wegwerp(geef)gedrag van vrienden levert mij spullen op en ook eten dat aan de tht datum is en toch nog goed. Wij ruilen veel onder elkaar! En b.v. allerlei spulletjes en kledingstukken meenemen naar de ruilwinkel, mooie boeken, zo goed als nieuwe winterjas mee terug, de prachtigste zelfgemaakte kaarten, en werk-en sportschoenen, die gaan dan weer naar Afrika, de kaasboer op de markt zamelt die in, hij gaat daar zelf ook ooit heen. Hoeven ze niet op hun blote voetjes te voetballen, of op de bouw met slippers. Dan ben ik ook nog bij een Lets groep, daar ruilen we van alles en helpen we elkaar, etc etc door middel van een puntensysteem. Dat werkt prima, en is ook nog heel gezellig! Wel een lang verhaal maar dat is zo leuk om te doen. Tante Dora’s verhaal klopt helemaal!