HEEFT DE WINTERTIJD ZIN?
Let op: vannacht om 3.00 uur gaat de wintertijd in! Dan mag je de klokken in je huis allemaal een uurtje terugzetten. En dus een uurtje langer slapen. En dat op een zondag!
Vóór de oorlog had Nederland ook een systeem van zomer- en wintertijd. Na 1945 is dat afgeschaft, en hadden we één tijd het hele jaar door. In 1977 besloten de Nederlandse regering, en een heleboel andere regeringen in de wereld, om in de zomer en in de winter verschillende tijden in te voeren. De jaren zeventig waren de jaren van de oliecrisis. Aardolie werd door een aantal landen als politiek wapen ingezet, waardoor er soms tekorten waren.
Energie
Om energie te sparen, werd de zomertijd ingevoerd: de klok ging een uur vooruit, waardoor het ’s avonds langer licht bleef. De redenering was, dat de burgers dan minder snel hun verlichting aansteken, waardoor er minder elektriciteit nodig is. En dus minder aardolie en gas. In de winter gaan we terug naar de oude tijd, en zetten de klok een uur achteruit. Daardoor is het ’s ochtends eerder licht, en hoeven de mensen aan de ontbijttafel misschien niet meteen de lamp aan.
In de afgelopen jaren werd het duidelijk dat de besparingen verwaarloosbaar zijn. Onderzoek heeft aangetoond, dat het elektriciteitsgebruik na het ingaan van de wintertijd zelfs met bijna drie procent omhoog gaat. Bovendien is het in de winter sneller donker, waardoor de avondspits zich in de duisternis afspeelt. Dat leidt tot opvallend meer verkeersslachtoffers.
Als de zomertijd ingaat, moet je een uur eerder opstaan. Daardoor zijn de meeste mensen meer vermoeid en gestrest, waardoor ze vaker met een hartaanval in het ziekenhuis belanden. Dat fenomeen speelt minder als de wintertijd ingaat. Dan kun je je immers nog eens lekker omdraaien en een uurtje langer slapen.
Wisselingen
Omdat er eigenlijk nauwelijks positieve effecten zijn van de wisselingen van de tijd, gaan er steeds meer stemmen op om te stoppen met zomer- en wintertijd. Er is één beroepsgroep die wel héél blij zou zijn als dat gedoe ophield: de eigenaren van klokkenwinkels. Die moeten twee maal per jaar tientallen uurwerken vooruit en achteruit zetten. Ga er maar aan staan!
Zet maar vast in je nieuwe agenda: in de nacht van 24 op 25 maart 2018 gaat de zomertijd weer in. Geniet tot die tijd maar van dat uurtje extra uitslapen. Al went dat natuurlijk ook, want het naar bed gaan schuift ook op. Het is een kwestie van wennen.
LEES MEER: De gordijnen op tijd dichttrekken helpt beter om energie te sparen, dan zomer- en wintertijd:
http://www.dora-besparen.nl/tip-van-de-dag/gordijnen-helpen-in-de-winter-energie-sparen/