HET TANTE DORA JAREN VIJFTIG RETRO KERSTDINER

Gisteren hadden we het over Kerst vieren met weinig geld in je portemonnee. Veel van onze lezers bleken goede herinneringen te hebben aan vroeger. Er was niet veel geld, maar wel heel veel gezelligheid. Ook met simpele middelen kan het kerstdiner helemaal top zijn. Daar zijn we het helemaal mee eens. Daarom hier ter inspiratie (en misschien af en toe met een glimlach): het Tante Dora Jaren Vijftig Retro Kerstdiner!

dora-kerstdiner-2

Zo herleven de jaren van weleer:

 • De aankleding   Geen gekkigheid! In de jaren vijftig werden er nauwelijks kerstdecoraties voor de tafel verkocht. Tante Dora borduurde wel eens een tafelkleed met kerstmotieven. Dat belandde dan gesteven en gestreken op tafel. En het chique bestek dat van zilver was (bijna nooit gebruikt, uit tante Dora’s huwelijksuitzet) was gepoetst. Er stonden brandende kaarsen op tafel, en de gesteven en gestreken katoenen servetten zaten in servetringen, die ook uit de uitzet kwamen.
 • De drankjes   Er werd niet zoveel gedronken bij het eten, in de jaren vijftig. Limonade voor de kinderen, en vooraf misschien een borreltje voor de mannen en een glaasje advocaat voor de dames. In de jaren vijftig dronken alleen notarissen, burgemeesters en andere notabelen wijn. Die bestelden ze bij de wijnhandel. Bij de kruidenier of bij de allereerste supermarkt was in geen velden of wegen een fles wijn te bekennen. Ja: Pleegzuster Bloedwijn, tegen de bloedarmoede.
 • De soep   Vaste prik: groentesoep vooraf. Zelf gemaakt, natuurlijk. Met geduld getrokken uit een stuk schenkel en een mergpijpje, het liefst op de kachel, uren lang, zonder echt te koken. Zelf gesneden soepgroente erin, of soepgroente van de groenteboer, zelfgedraaide gehaktballetjes, het uitgeplozen soepvlees, en in het laatste kwartier een handje vermicelli, met een zachtkrakende draai van de hand klein gemaakt, en bij het opdienen nog beetgaar.
 • De hoofdmaaltijd   Probeer het weer eens: een rollade! Er zijn tegenwoordig zelfs vegetarische rollades te koop. Je kunt ze ook zelf vegetarisch maken. Wel belangrijk: een kerstrollade moet in plakjes worden gesneden door de man des huizes, zoals dat in de jaren vijftig ging. De man des huizes deed nooit wat aan het eten, behalve het eten opeten. Maar de kerstrollade snijden was zijn ceremoniële taak. Geef de man ook eens iets te doen! Bij de rollade bij voorkeur serveren: zelf klaargemaakte, verse spruitjes of rode kool. Rode kool met appelmoes! En gebakken piepertjes.

Dora jaren 50 dieet 1

 • Het toetje   Niks kant en klaar ijs uit de diepvries! Toetjes werden vroeger zelf gemaakt. Wat dacht je van griesmeelpudding met bessensap? In de jaren vijftig kwam het bessensap al uit een flesje van Flipje van Tiel, heel handig. Het sap werd gebonden met maïzena. De griesmeelpudding werd natuurlijk extra lekker gemaakt met rozijnen. Niet met doodnormale krenten, maar met de wat luxere rozijnen. Het was immers Kerst. En slagroom? Nou vooruit, voor deze keer. Zelf geklopt met een mixer die je met de hand moest draaien. Ging ook goed.
 • Uitbuiken   Bij het uitbuiken in de jaren vijftig ging dikwijls echt de knoop van de broek los. Poeh! Zoveel eten, en dan nog een toetje met slagroom! Voor de volwassenen was er een kopje koffie met warme melk (goed blijven roeren, anders kreeg je een vel!). Voor de kinderen chocolademelk, gemaakt van echte cacao met een goede schep suiker. Of anijsmelk, meestal toch al van een tablet.
 • De rest van de avond   Wat doe je na het kerstdiner? Pimpampetten? Of mens-erger-je-nieten? Een kerstliedje zingen bij de kerstboom (met echte kaarsjes!)? Nog een laatste borreltje misschien voor de heren? Een sigaar? Ten slotte vóór elf uur weer naar huis, en meteen naar bed, want de volgende dag was er weer een dag. Die dag begon altijd met een boterham met tevredenheid.

groente man met paard en wagen

Misschien hebben we je vandaag een beetje geïnspireerd? Je hoeft natuurlijk geen rollade te eten, en pimpampetten is ook niet ieders ding. Maar heb je de sfeer te pakken? Hopelijk kom je er een beetje uit, de komende twee weken? Eet smakelijk!

LEES MEER:   Voor zover je ze gemist hebt: de kersttrends van 2017:

http://www.dora-besparen.nl/gedachte-van-de-dag/de-kersttrends-van-2017/

 

Dit vind je misschien ook leuk...

3 reacties

 1. Daagse dingen schreef:

  Leuk en lekker ook zo’n retro kerstdiner.
  Die nemen we over voor de kerst. Alleen de griesmeel wordt koffiepudding. Goedkoop idee, daar heb je eigenlijk geen extra geld voor nodig. Kopen we een kerstgebakje voor 😉

 2. Lidy schreef:

  Heel herkenbaar. We eten nog steeds een rollade met de kerst en spruitjes en stoofpeertjes. Wel een eigengemaakt kwarkbavaroise. Is ook al traditie.

 3. Lot schreef:

  Bij mijn oma was het toetje altijd vanillevla met een halve perzik uit blik en slagroom inderdaad met de hand geklopt.
  In de avond kaartspelletjes en noten pellen tussendoor.