DE KERSTTRENDS VAN 2017

Ieder jaar in november bezoekt het Tante Dora Onderzoeks Team (TDOT) incognito een willekeurig tuincentrum in het land, om daar de kersttrends van het jaar in kaart te brengen. Waarbij tante Dora vooral oog heeft voor de dingen die je thuis zelf voor weinig geld kunt (na)maken. Want je wilt qua kerstbeleving wel meegaan met je tijd, maar niet teveel geld uitgeven. Daarom ook dit jaar de vraag: wat is ‘hot’ deze Kerst, en hoe knutsel je het zelf? Traditiegetrouw vlak nadat Sinterklaas weer naar huis is, daarom nu: de spaarzame kersttrends van 2017!

dora-kerst-2017-1

Wat meteen opvalt in de kerstshows, zijn de versieringen gemaakt van ruw hout, vaak met de boombast er nog aan. Simpele silhouetten, van sterren of rendieren, gezaagd uit plakken boomstam en boomschors. Dat biedt kansen voor de handige knutselaar, al zul je niet zo gemakkelijk aan plakken boomstam kunnen komen. Maar een ster of krans, gevlochten van buigzame, ruwe takken is dit jaar ook heel erg in, en die kun je bij een volgende boswandeling vast wel ergens stiekem meenemen.

Lichtjes

Er wordt dit jaar erg veel gedaan met lichtjes. Ledlampjes maken het mogelijk om op alles twinkelende accenten te zetten. Een fles of bak, gevuld met ragfijne lampjes is nog steeds een veel geziene versiering. Nu heb je dure en goedkope ledverlichting. De dure koop je in speciaalzaken en in tuincentra. De goedkope zijn voordelig te koop in de bekende goedkope warenhuizen. Ga eens op zoek. Misschien zijn de goedkope snoeren iets minder hip, maar het scheelt je wel een boel geld. Sluit de leds dan wel aan op een adapter, want anders betaal je je geel en groen aan batterijen.

dora-kerst-2017-2

Een opvallende trend zijn de dierschedels met horens. Het zijn geen echte schedels, maar plastic afgietsels, vaak versierd met Indiaanse motieven. Een beetje heftig, zo’n stel koehorens in je huiskamer. Maar het past wel in de trend om de Kerst steeds meer een feest te maken van Moeder Natuur: van sneeuw, van vogels op de voedertafel, kou buiten en de warme open haard binnen. Warme sloffen, een superzachte plaid, flikkerende kaarsjes en een mok hete chocolademelk maken de knusse cocon helemaal af.

kerst voor de deur

Bij Kerst hoort tegenwoordig de sfeer van een soort menselijke winterslaap. Gelukkig, dat hoeft werkelijk niet veel te kosten! Die knuffelzachte plaid en die warme sloffen heb je vast nog wel ergens liggen. Die hoef je niet per se nieuw te kopen. Met een mooie (kunst)kerstboom, plus wat versierde sterren en kransen van sprokkelhout uit het bos ben je in 2017 al een heel eind. De gezellige sfeer moet je er vervolgens wel zelf bij maken. Maar die hangt van jouw instelling af, en is daarom helemaal gratis.

LEES MEER:   Elektrische sfeerverlichting kan soms duur uitvallen:

http://www.dora-besparen.nl/gedachte-van-de-dag/elektrische-sfeerverlichting-kan-duur-uitvallen/

 

Dit vind je misschien ook leuk...

3 reacties

 1. Ineke schreef:

  Voor ledlampjes met batterijen kun je oplaadbare batterijen nemen, gaan superlang mee.
  en die schedels…..blegh

 2. izerina schreef:

  Er is ook veel kerstversiering te koop in de kringloopwinkels. Voor een habbekrats en wat creativiteit maak je wat moois (na) .

 3. Daantje schreef:

  Wij houden het dit jaar maar bij de kerstversiering van vorig jaar 😉