LUISTER NIET TEVEEL NAAR DIEETGOEROES
Soms kom je ze tegen op Facebook, op Twitter of in de damesbladen: waarschuwingen om bepaalde voedingsmiddelen vooral niet te gebruiken. Bijvoorbeeld: artrose zou een voedselallergie zijn, en niet het gevolg van ouderdomsslijtage in de gewrichten. Waarna een lijst volgt van dingen die je beslist niet mag eten, wil je artrose tegengaan. Vaak goede en gezonde dingen, zoals sinaasappelen en tomaten.
Er is veel paniek in voedingsland, de laatste jaren. Je mag veel niet eten, op straffe van vreselijke ziekten. De gluten in brood zijn moordenaars! Suiker is dodelijk! Koolhydraten maken je niet alleen dik, maar brengen je hele stofwisseling in de war! Wie vlees eet, haalt beslist zijn pensioen niet!
Dreigende boodschappen
Vaak volgen er dan tips om je eetgewoonten helemaal om te gooien, plus een lijst van allerlei artikelen die je nu juist wél moet eten. Als je de websites van de dieetgoeroes bekijkt, blijkt telkens weer dat er achter al die dreigende boodschappen bedrijven of bedrijfjes zitten. Mensen die er een inkomen aan hebben dat jij hun dieetboeken leest, en dat jij de producten koopt die zij ‘toevallig’ verkopen, en die alle gevolgen van jouw ‘foute’ dieet in één keer wegpoetsen.
Voedingsadviezen is big business. Er gaan in deze bedrijfstak wereldwijd miljarden om, die worden opgebracht door bezorgde consumenten, die eerst door diezelfde business angstig zijn gemaakt. De dieetgoeroes maken eerst iedereen doodsbang voor ziekte en invaliditeit, en bieden vervolgens de oplossing: hun dure cursussen, boeken en dieetproducten. Nog steeds trappen mensen erin en kopen het allemaal. ‘Ik heb het op Facebook gelezen’, is vaak al genoeg reden om hysterisch te worden over eten. De wonderdokter wrijft zich in de handen, en verheugt zich al op de omzet.
Baat
Natuurlijk moet je zelf weten wat je wel en niet gelooft, op het gebied van voeding. Maar bedenk wel, dat veel van de verspreiders van wilde verhalen er baat bij hebben, dat ze jou bang maken. Laat je niet bang maken, maar vertrouw op wetenschappelijke instituten als het Voedingscentrum. Hun adviezen zijn geruststellender en minder radicaal. En minder kostbaar, omdat ze jou geen duur dieetboek of dieetproducten willen aansmeren.
Een uitgebalanceerd voedingspatroon is de beste garantie tegen ziekten en ongemakken, en bestaat meestal uit de dingen die je oma ook al klaarmaakte. Uitzonderingen daargelaten gaat niemand dood van een bruine boterham met kaas, een uitgebakken spekje of een glas sinaasappelsap. Anders zou de massasterfte in Nederland allang zijn begonnen. Nee dus. Gewoon doorgaan met wat je doet. Denk hooguit wat vaker aan de groenten en het fruit. Meer groenten en fruit is een verstandig advies. Daar hoef je niet eerst van in paniek te raken. Relax. Eet. Geniet.
LEES MEER: Af en toe een anti-dieet-dag kan geen kwaad:
http://www.dora-besparen.nl/gedachte-van-de-dag/af-en-toe-een-anti-dieet-dag-kan-geen-kwaad/
Wat een heerlijke nuchtere kijk op de hedendaagse gekte rond ons eten.
Inderdaad, eet lekker zoals je grootouders deden: aardappels, groenten en een klein stukje vlees of vis.
Af en toe een toetje na is geen probleem.
Volgens mij gaat het er met name om dat je niet teveel, en vooral niet teveel bewerkt eet. Opa en oma hadden geen chips en frisdrank, chocolade was een luxe en koekjes moesten eerst zelf gebakken worden.
Leuke post!