KOOP IN EEN ECHTE WINKEL EN BESPAAR

Een columniste van de Volkskrant beklaagde zich er laatst over, dat ze zich behoorlijk koopverslaafd vond. In een artikel legde ze uit, dat ze soms hele avonden achter de computer zat om leuke en mooie hebbedingetjes te scoren, de creditcard in de aanslag. Zo’n digitaal winkelmandje zit snel vol, en met je creditcardnummer is het in een flits betaald. Je hebt de spullen soms binnen een paar uur in huis.

Dora kopen op internet

Waarna de teleurstelling meestal toesloeg. Want de jacht achter de computer was toch spannender dan het hebben van het ding. Maar ja, wat doe je als je verslaafd bent? Je doet het nog een keer, en nog een keer, en nog een keer. Zo vaak, dat de columniste besloot om te ontkopen, en even een half jaar niets meer aan te schaffen. Het lukte, met moeite.

Winkelstraat

Enige dagen na het verschijnen van het artikel gaf een briefschrijver naar de krant de enig juiste tip: koop alleen in een echte winkel, en betaal alleen met echt geld. Geen internetwinkel en virtueel plastic geld, maar ouderwets naar de winkelstraat fietsen, de winkeldeur openduwen, rondkijken en zoeken, hulp vragen aan het personeel, eventueel passen in een pashokje, ermee naar een toonbank lopen en met bankbiljetten en munten betalen.

Door je boodschappen in een echte winkel te doen, heb je duizend en één momenten waarop je kunt besluiten om iets niet te kopen. Of de koop uit te stellen, of anders te doen. ALS je dan iets koopt, dan ben je meestal heel zeker dat je het wilt hebben. En contant geld aan de caissière geven is confronterend tastbaar: je ziet dat echt geld uit jouw portemonnee in de kassalade van de winkel verdwijnt. Dat ben je kwijt!

huishouden geld

Besparen is een vorm van praktische psychologie. Jij koopt doodleuk NIET, waar een ander gemakkelijk zegt: dat wil ik! Help jezelf door het kopen wat inspannender te maken, en bouw zo automatisch momenten in waarop je de aankoop kunt afbreken of ombuigen. Koop in een echte winkel met echt geld, en bespaar.

LEES MEER:   Alles kost geld, zelfs een ijsje:

http://www.dora-besparen.nl/gedachte-van-de-dag/ook-een-ijsje-kost-geld/

 

Dit vind je misschien ook leuk...