MAAK VAN JE BALKONNETJE EEN RELAXTUIN

Niet alle lezers van tante Dora hebben een ruime tuin. Dat is wel eens jammer, want in de zomer kan het geweldig zijn om buiten in je tuin te zitten, al dan niet met een glaasje ranja (met ijsklontjes). Maar ook een balkonnetje kun je omtoveren tot een aangename relaxtuin, compleet met zitje, bloemen en een kruidentuin. Hier zijn enige suggesties:

Dora balkontuin 2

  • Zorg dat je kunt zitten. Als jouw balkon droog onder een ander balkon zit, kun je misschien een oude tweezitsbank van het kringloopcentrum neerzetten. Als regen en wind vat hebben op jouw zitplek, zorg dan voor klapstoelen of plastic tuinstoelen. Zorg ook voor een tafel, waarop je drankjes en hapjes kunt neerzetten.
  • Scherm de balustrade eventueel af met een mooie doek, desnoods een oud gordijn. Ook als de balustrade dicht is, maar lelijk, kun je er iets vóór hangen.
  • De planten! Als je wat ruimte hebt, kun je planten in potten neerzetten, het liefst planten die een beetje hoog groeien, zoals bamboe. Zo krijg je het idee dat je midden in een bos zit, op drie hoog. Aan de tussenschotten en de balustrade kun je balkonbakken hangen. Beplant die royaal met bloemen en, als je dat lekker vindt, met eetbare planten. Dat kunnen kruiden zijn, maar ook klein fruit zoals aardbeien, of courgettes. Er zijn tegenwoordig ook platte zakken te koop, die je aan een muur of schot kunt hangen. Gevuld met aarde heb je zo een ‘hangende tuin’. Met een beetje handigheid kun je die plantenzakken ook zelf maken van hergebruikte stof of afgedankte boodschappentassen.
  • Als de zon ongenadig op je balkon brandt, heb je een scherm nodig. Een tuinparasol kan al helpen, maar ook met oude lappen, lijmklemmen en touwtjes kun je heel rustieke zonneschermen maken. Ze beschermen jou, en jouw planten tegen de zon. En als je de zonneschermen handig plaatst, zie je ook minder van de flats aan de andere kant van het grasveld, en waan je je echt in een tropisch paradijs.
  • Als je jouw balkontuin compleet wilt maken, kun je ook water toevoegen. In de vorm van een vogelbadje, of in de vorm van een heuse fontein, die heerlijk kletterende geluidjes maakt. Een fontein op je balkon? Natuurlijk: het is jezelf een beetje voor de gek houden. Maar daar gaan balkonparadijsjes ook over: net doen alsof.
  • Ten slotte: denk aan jouw huisdieren. Die willen er ook bij, als jij van een zwoele zomeravond geniet. Zet de mand maar buiten, of maak een apart hoekje met een kussen. Gezellig, samen!

Dora balkontuin

Genoeg ideetjes? Jij weet er zelf vast wel meer. Met wat fantasie mis je de tuin niet. Dan word je gelukkig in jouw balkon-Versailles.

LEES MEER:   Vogeltjes zijn de grote vrienden van elke tuin, ook de balkontuin:

http://www.dora-besparen.nl/naar-buiten/naar-tuin-moestuin/verwen-de-vogeltjes-en-profiteer/

 

Dit vind je misschien ook leuk...