MAAK JOUW BINNENSTE WAKKER MET EEN ONVERWACHTE AANPAK

Veel mensen die in een uitkering zitten of moeten rondkomen van een klein pensioentje kennen het gevoel: je schiet geen centimeter op, je loopt overal tegen dichte deuren, en door de geldzorgen kom je nergens meer. Je voelt je opgesloten, letterlijk achter de geraniums. Wat heeft het allemaal voor zin?

Er is maar één oplossing: je binnenste wakker maken. Dat is van ellende namelijk in een diepe winterslaap gevallen. Je moet weer wakker worden, en de dingen van een heel andere kant bekijken. Niet dat doen wat je al maanden of jaren doet, maar wat anders. Opschudden, dat leven van jou! Zoek het in een onverwachte aanpak. Verras je zelf met nieuwe dingen. Hier zijn enige suggesties:

Denk je dat je niet creatief bent? Natuurlijk ben jij creatief! Je wist het alleen nog niet. Ga eens tekenen, schilderen, boetseren of tassen ontwerpen. Of wat anders, waarvan jij dacht: lijkt me leuk, maar dat kan ik vast niet. Probeer het eens. Wedden dat je jezelf verrast? Vaak zijn creatieve materialen goedkoop te krijgen bij winkels als Action. Als je meer begeleiding wil, vraag dan eens bij de gemeente waar jij een creatieve cursus kunt volgen zonder ervoor te hoeven betalen. Die mogelijkheden zijn er. Maak er gebruik van.

Denk je dat je niet sportief bent? Als je niet van alles mankeert, dan kan ook jij je lijf trainen. Het hoeft niet meteen een triatlon te zijn. Een simpele wandeling elke dag is al een hele overwinning. Probeer steeds iets verder te komen. Voordat je het weet, denk je: wie had dat ooit gedacht? Elke dag een uur wandelen! Wauw! Ook hier geldt: veel gemeenten bieden mensen met weinig geld de mogelijkheid om te sporten.

Denk je dat niemand je nodig heeft? Zoek vrijwilligerswerk! Je hoeft niet meteen in het bestuur, maar er zijn veel verenigingen en instellingen die op zoek zijn naar helpende handen. Misschien vind je iets dat je hééél leuk vindt, en waar je elke keer naar uitziet. Je hoeft je niet langer te verschuilen achter de geraniums. Dat zul je merken.

Met andere woorden: doe iets, waarvan jij denkt dat je het toch niet kan. Wedden dat het je wel lukt? Misschien niet op topniveau, maar wel op een manier die jou het idee geeft: waarom heb ik dit nooit eerder gedaan? Waarom niet? Omdat je je soms gewoon over jezelf heen moet zetten. Dat is goed voor je, het geeft je levensplezier, en je ontmoet vaak veel leuke en aardige mensen die jou misschien wel verder kunnen helpen. Kortom: doe eens iets onverwachts, en laat de verrassing als een gezond oppeppertje door je lijf gieren. Lekker.

LEES MEER: Wandelen is ideaal tegen sombere gedachten:

VECHT TEGEN HET SOMBERE WEER: GA WANDELEN!

Dit vind je misschien ook leuk...