MADE IN GERMANY?

Een neef van tante Dora meldde laatst dat zijn reiswekkertje er eindelijk mee was opgehouden, na ruim 35 jaar. Hij had het ding in 1980 bij de HEMA gekocht voor tien gulden. Best veel geld in die tijd, maar het was dan ook een kwartsuurwerkje, en dat was toen hightech en dus duur, zelfs bij de HEMA. Eén keer in de twee jaar ging er een nieuw batterijtje in, en daar deed de wekker het mee. Een onverwoestbaar apparaat dus.

Dora wijsheid wekker vergeten

Dat was niet verwonderlijk, want er stond achterop: ‘Made in Germany’. Gemaakt in Duitsland dus, waarschijnlijk in een fabriek van Krupps of Braun, ergens in Wuppertal of elders in het Ruhrgebied, door een plichtbewuste Duitse mevrouw met fijne vingertjes, die daarvoor een redelijk salaris ontving. ‘Made in Germany’ was synoniem voor kwaliteit. Daar waren ze in Duitsland trots op, en daarom zetten ze het achterop een klokje. Als wilden ze zeggen: ‘Koop dit maar, dan heb je er 35 jaar plezier van’.

China

In Duitsland worden geen wekkers meer gemaakt. Dat kunnen ze in China goedkoper. Niet beter, blijkt telkens weer. Het nieuwe wekkertje van onze neef lijkt op het oude, maar is in China gemaakt. Het kan zich qua fluisterende efficiëntie en bedieningsgemak op geen enkele manier meten met het oude apparaat. Bovendien moet er na een half jaar alweer een nieuwe batterij in.

Er staat overigens niet op het apparaat dat het uit China komt. Het merk Xiron is wel Chinees, dus het wekkertje werd zonder twijfel in China geproduceerd. Wie ‘Xiron’ op internet opzoekt krijgt vrij veel meldingen van Xiron-apparaten die niet helemaal doen wat je van ze mag verwachten. Er is dus geen enkele reden om op een wekker trots ‘Made in China’ te zetten. Het gaat bij deze apparaten niet om trots op de geleverde kwaliteit, of het aanprijzen van de spreekwoordelijke degelijkheid die je vroeger van een Duits product mocht verwachten. Het ding is goedkoop, voorlopig werkt het, en verder moet je niet zeuren, blijkbaar. Als het over drie jaar kapot is, koop je een nieuwe.

10 euro biljet ( niet echt hoor)

Dat zal wel weer een Chinees wekkertje worden, want er zijn bij de Blokker of de HEMA geen andere. Het zal misschien nostalgie zijn, maar wij van tante Dora hebben een beetje heimwee naar oerdegelijke spullen ‘Made in Germany’ die 35 jaar meegaan. Het is niet alleen nostalgie. Degelijke producten die lang meegaan, kosten minder grondstoffen en energie om te maken en in bedrijf te houden. Dat is goed voor het milieu. Bovendien hoef je minder vaak je portemonnee te trekken voor weer een nieuwe vervanging of een batterij. Degelijkheid is duurzamer en goedkoper. Lang leve ‘Made in Germany’.

LEES MEER:   Over het algemeen geldt: eerst het oude opgebruiken, en dan pas het nieuwe:

http://www.dora-besparen.nl/tip-van-de-dag/eerst-het-oude-opgebruiken-dan-pas-het-nieuwe/

 

Dit vind je misschien ook leuk...