DOE HET ZELF (OF PROBEER HET IN IEDER GEVAL): YOUTUBE HELPT

Je kunt tegenwoordig alles LATEN doen: van het uitlaten van je hond, het strijken van je overhemden, het plakken van je fietsband, tot het opruimen van de rommel in je huis. Twee linkerhanden lijken inmiddels meer een hip modeaccessoire, dan een akelig gebrek. Terwijl je heel veel zelf kunt doen, soms met verbluffend weinig inspanning. Zelf doen heeft één heel groot voordeel: het kost niets. Wie zelf handig is, of handig wordt, houdt veel geld over. Echt heel veel.

Dora doe het zelf

Leuk geprobeerd, tante Dora, zul je zeggen. Maar ik heb gewoon twee linker handen, en ik ken niemand die me kan uitleggen hoe ik dit klusje moet doen! Dan MOET ik het toch wel uitbesteden? Ja, vroeger was dat misschien zo. Maar tegenwoordig heeft de aanstaande klusser met weinig vakkennis YouTube! In alle talen van de wereld, ook in gewoon Nederlands, wordt op YouTube uitgelegd hoe je bepaalde werkjes voor mekaar krijgt. Door tekst en uitleg, maar ook door instructiefilmpjes die alles stap voor stap laten zien.

Vage plaatjes

Vroeger moest je dikke doe-het-zelfboeken doorlezen, geïllustreerd met vage plaatjes waardoor je met meer vragen bleef zitten, dan er werden beantwoord. Nu laat een vriendelijke meneer of mevrouw in close-up zien hoe de expert de dingen oplost. Het is alsof je eigen opa je leert hoe je fietsbanden moet plakken, of je oma je inwijdt in de kunst van het appeltaartbakken. Zulke doe-het-zelflessen zijn bijna knus, kun je wel zeggen.

Typ in de zoekmachine van YouTube ‘doe het zelf’ in, gevolgd door het onderwerp dat je behandeld wilt zien: bijvoorbeeld ‘kleding’ (over jouw eigen kerstgala-look), of ‘fiets’ (van bandenplakken tot het eigenhandig ombouwen van jouw gewone fiets tot een e-bike). Zelfs Ikea heeft filmpje op het net gezet, over de leuke dingen die je met hun meubeltjes kunt doen, of de lekkere taart die je kunt bakken in een Ikea-keuken. Ga eens op onderzoek uit, en leer via YouTube hoe je dingen zelf kunt doen. Gratis, of tegen de prijs van een nieuw onderdeel.

Dora gereedschapskist 2

Heb je er dan nog steeds geen honderd procent vertrouwen in dat je ten minste één rechterhand hebt? Probeer het dan in ieder geval. Van proberen is nog nooit iemand slechter geworden. Of armer. Tante Dora kan zelf haar fietsband plakken, als het moet. Heeft ze driekwart eeuw geleden van haar oudere broer geleerd. Nou jij nog.

LEES MEER: Je klust gemakkelijker met een basis gereedschapskist:

http://www.dora-besparen.nl/tip-van-de-dag/de-basis-gereedschapskist/

 

Dit vind je misschien ook leuk...