DE BASIS GEREEDSCHAPSKIST

Een oude stelregel van tante Dora is: als er iets kapot gaat, probeer het dan zelf te repareren. Of het nu een kapotte sok, een loszittend naadje, een losgetrilde schroef of een gebroken speelgoedje is: meestal kan het goed gerepareerd worden. En in negen van de tien gevallen kun je dat ook zelf doen. Dan moet je wel over de juiste gereedschappen en materialen beschikken. We schreven al eens over de ideale basis naaidoos. Vandaag stellen we je de basis gereedschapskist voor.

Dora gereedschapskist 2

In veel gezinnen worden hamer en zaag vooral door de mannen gehanteerd. En de naaidoos is het domein van de vrouw des huizes. Dat is jammer, want met het juiste gereedschap kan iedereen gemakkelijk zelf dingen repareren, mannen én vrouwen. Hier een overzicht van gereedschappen die je minimaal in huis moet hebben:

  • Een hamer. Het handigste is een klauwhamer, die heeft een redelijk gewicht en kan dus met gemak een spijker aan. Bovendien zit aan de achterkant een klauw, waarmee je moeiteloos spijkers uit een stuk hout kunt trekken.
  • Een nijptang. Ook erg handig bij het uittrekken van spijkers, maar eveneens voor het afknijpen van stukken ijzerdraad.
  • Een waterpomptang.   Onmisbaar in het huishouden. Voor het aandraaien van de afsluitringen van waterleidingen en andere buizen, en erg handig bij het bijvullen van de centrale verwarming. De waterpomptang kan aangepast worden aan de grootte van de moer of afsluiter, en is daarom een echt manusje van alles. Kraakt ook met gemak noten en helpt bij het afschroeven van vastzittende deksels van potten augurken.
  • Schroevendraaiers.   Je hebt vijf schroevendraaiers nodig: een grote en een middelgrote voor de zware karweien, en een kleine voor het fijne werk, zoals de schroefjes van een stopcontact. Verder zijn een grote en een kleine kruiskopschroevendraaier nodig.
  • Inbussleutels. Veel moderne techniek wordt met inbusschroeven of -bouten in elkaar gezet. Denk aan de meubels van IKEA, maar ook aan fietsonderdelen en elektronica. De zeskantige sleutel kun je in diverse diktes kopen. Meestal koop je inbussleutels als setje, met zes of meer sleutels van verschillende diameter.
  • Een zaag.   Een doodnormale houtzaag is bij vlagen erg handig in huis en tuin. Koop een goede kwaliteit houtzaag, ook al is die wat duurder. Want een goedkope rommelzaag is niet alleen ergerlijk in gebruik, maar kan zelfs gevaarlijk zijn.
  • Fretboortjes.   Stoere mannen hebben liever een elektrische boormachine. Maar met een fretboor kun je gemakkelijk gaatjes in hout (voor)boren, waarna het indraaien van een schroef heel gemakkelijk gaat. Het klinkt misschien wat ouderwets: schroefgaatjes maken met een piepklein handboortje. Maar je moet eens weten hoe vaak je plezier hebt van dit gereedschapje van een paar euro. Je hebt fretboren in diverse diameters. Meestal heb je aan drie verschillende diktes genoeg.

Dora fretboor

Uiteraard kun je jouw gereedschapskist zo uitgebreid maken als je zelf wil. Doe dat maar gerust, want een investering in een goed stuk gereedschap is vaak een investering voor het leven. Koop liever geen goedkope troep, want daar heb je meer last dan plezier van. Kijk ook op rommelmarkten. Daar zijn tweedehands gereedschappen voor weinig geld te koop.

Steeksleutels

Andere handige apparaten voor eenvoudige klusjes in huis zijn bijvoorbeeld: een figuurzaag, een ijzerzaag, steeksleutels, hout- en metaalvijlen en schuurpapier van verschillende dikte. Bewaar je gereedschappen in een heuse gereedschapskist, in een plastic stapelcontainer, of desnoods in een stevige kartonnen doos. Bewaar je kostelijke spullen niet in een vochtige schuur, maar droog op zolder of in een ruime kast in een verwarmde ruimte. Een roestige zaag is immers geen pretje om mee te werken.

En denk eraan: leen geen gereedschappen uit, als je niet zeker weet dat je alles weer terugkrijgt! Er zijn in de mensengeschiedenis al heel veel ruzies ontstaan omdat de een de geleende hamer van de ander niet terugbracht!

LEES MEER:   Met een standaard naaigarnituur kun je veel textiele reparatieklussen gemakkelijk aan:

http://www.dora-besparen.nl/tip-van-de-dag/dora-tip-van-de-dag/de-standaard-naaigarnituur/

 

Dit vind je misschien ook leuk...