ORANJE VERKLEURT NIET IN EEN JAAR

Tante Dora frutselde vroeger zelf iets van oranje crêpepapier, of van oranje lint van de rol, als het (toen nog) Koninginnedag was. Er waren mensen die voor de verkoop rood-wit-blauwe strikjes hadden gemaakt voor op de revers, en die op die manier een paar gulden bijverdienden. Tegenwoordig is er een regelrechte oranje-industrie, die honderdduizend varianten op het thema ‘oranje’ produceert. Die oranje-industrie staat meestal niet in Nederland, maar in China, waar ze misschien wat raar aankijken tegen al die oranje cowboyhoeden, oranje zonnebrillen, oranje boa’s, oranje jasjes, oranje kroontjes en oranje T-shirts.

Laten we wel zijn: oranje is oranje. Oranje wordt in de loop van het komende jaar niet langzamerhand blauw. Dus als je jouw oranje T-shirtje op maandag wasdag 29 april in een lauwwarm sopje voorzichtig wast, daarna strijkt (voor de Koning, pas op!), en daarna netje in de kast legt, dan is dat T-shirt bij het aanbreken van Koningsdag 2020 nog net zo toonbaar als vandaag. Dan hoef je geen nieuw oranje spul te kopen. En dat is wel zo voordelig.

Elftal

Bovendien kun je al dat oranje ook voor andere gelegenheden bewaren. Bijvoorbeeld als het Nederlands elftal in de finale speelt. Toegegeven, dat is wat langer wachten, maar je weet maar nooit. ‘Wie bewaart, heeft wat’, zei tante Dora altijd, en dat geldt ook voor oranje spul. Gewoon in een doos op zolder, naast de dozen met kerstspullen, die je ook elk jaar weer opbergt en bewaart.

De lezers die helemaal niets hebben met de kleur oranje of Koningsdag, hoeven zich natuurlijk niets van dit artikel aan te trekken. Die lopen vandaag gewoon in het geel. Of in het bruin.

LEES MEER: Oranje eten kun je beter niet tot volgend jaar bewaren, maar nu opeten:

WORTELSALADE MET ROZIJNEN  

Dit vind je misschien ook leuk...