PEPERNOTEN IN DE HERFST?

TANTE DORA

De pepernoten en het strooigoed liggen nu alweer in de winkels. Sterker nog: in sommige plaatsen zoals Arnhem zijn er winkels die het hele jaar door pepernoten gaan verkopen. Dat zijn weliswaar culinaire pepernoten, met allerlei bijzonder smaakjes en laagjes. Maar wat Sinterklaas betreft is er dus al lang geen echt seizoen meer. Nog afgezien van de discussie over het uiterlijk van Zwarte Piet, die inmiddels twaalf maanden per jaar wordt gevoerd, zelfs in de zomermaanden.

Dora pepernoten 1

Het is jammer dat de regels van de seizoenen langzamerhand verdwijnen. Vroeger waren er ongeschreven regels die iedereen respecteerde, al was het maar om het Grote Toneelstuk niet te verstoren. Chocolade-eitjes hoorden bij Pasen, pepernoten werden pas verkocht nadat Sint ons land had bereikt. En oliebollen werden echt pas op de laatste dag van het jaar gebakken en gegeten. Zo hoorde het.

Ook trek in september

Helaas hebben de grootwinkelbedrijven ontdekt dat hun consumenten ook in september wel trek hebben in een pepernoot. En als de consument het wil, dan bieden de pepernotenbakkers het aan, geen punt. Paaseieren van chocola kun je ook ver vóór Pasen eten, dus waarom niet? En dan niet van die knullige porties! Nee, dan mag het best een pond zijn, in een grote plastic puntzak. Al lang en breed misselijk van alle chocolade-eitjes, nog voordat de Paashaas binnen hupt? Moet kunnen.

Dora pepernoten 2

Niemand houdt de nieuwe tijd tegen, dus ook niet de behoefte aan pepernoten het hele jaar door. En wie zou een pepernotenboer zijn omzet misgunnen? Maar al die leuke toneelstukjes die we met onszelf en met onze kinderen speelden, komen daardoor wel op de achtergrond te staan. Daarmee gaat ook iets spannends verloren.

LEES MEER: Om al vroeg in de juiste Sinterklaasstemming te komen, heb je niet veel geld nodig:

http://www.dora-besparen.nl/recept-van-de-dag/ander-goedkope-lekkers-voor-sint/

En als je dan toch al in eindejaarssferen bent: ga dan meteen eens nadenken over je kerstkaarten:

http://www.dora-besparen.nl/dora-gedachte-van-de-dag/denk-aan-jouw-kerstkaarten/

Dit vind je misschien ook leuk...