LITERATUUR LEZEN KAN VOOR NIKS

Wat doe je als je graag leest, maar geen geld hebt om ze te kopen. Of zelfs geen geld om ze te lenen van de bibliotheek. Want abonnementen op bibliotheken zijn langzamerhand ook alleen voor gefortuneerde mensen te betalen. Kun je niet gratis boeken lezen? Oh, best wel. Hier een aantal suggesties:

Dora vakliteratuur

 • Doe samen met iemand die wel voldoende geld heeft, én een abonnement op de bibliotheek. Ga desnoods mee als die abonnementhouder naar de bieb gaat, en leg jouw keuze bij zijn of haar stapeltje. Dan moet je er wel voor zorgen dat je het door jou gekozen boek op tijd bij jouw leenmaatje terugbrengt, maar het is zeker te doen.
 • In elke bibliotheek kun je in de boeken snuffelen, ook als je geen abonnement hebt. Je kunt de boeken niet lenen en meenemen, maar niemand zal je eraan hinderen om ze te lezen. Dat geldt ook voor kranten en tijdschriften, overigens.
 • Zet met vrienden en kennissen een leeskring op, waarbij je jouw boeken deelt met anderen. Zij delen hun boeken dan met jou. Bedenk wel een systeem waarmee de geleende boeken weer terug komen. Of besluit om bepaalde boeken vrij te geven voor ruilen, waarbij ze dus niet meer in jouw boekenkast terugkeren. De leeskring kan ook een plek zijn waar je elkaar ontmoet en over boeken praat.
 • Ga naar deel-, ruil-, en weggeefwinkels. Daar liggen vaak veel boeken in dozen en op stapeltjes. Zo kom je gemakkelijk aan boeken, met gesloten beurzen.
 • Let op ruilbibliotheken bij jou in de buurt. Een ruilbibliotheek of minibieb is meestal een waterdicht kastje bij een woonhuis, gemakkelijk toegankelijk vanaf de openbare weg, waar boeken in staan. Je vindt ruilbibliotheken ook weleens in een kast in een wijkcentrum. Je kunt er een boek uitnemen, maar dan moet je er wel een boek van jezelf voor terugzetten. De ruilbibliotheek is nog steeds een spannend fenomeen, omdat de ruilers anoniem zijn en elkaar niet kennen. Wat vind je in het kastje? Kijk op internet voor adressen in jouw buurt.
 • Er staat ook goede literatuur gratis op het internet. Een mooi adres is de Digitale Bibliotheek voor de Nederlandse Letteren. Ga er maar eens kijken: http://www.dbnl.org/
 • Een simpele tip: vraag boekenbonnen! Koop precies wat jij wilt, zonder er geld voor te geven. Of vraag aan de gulle gevers een bepaalde titel, die je altijd al wilde lezen. Niet aan allen tegelijk, want dan krijg je vier keer hetzelfde boek. Boeken cadeau vragen doe je met overleg!

dora-lezen

Als je je ogen open houdt, kost lezen niets. En misschien ontmoet je op die manier ook andere mensen die van lezen houden en weinig geld hebben. Dan kun je samen ervaringen uitwisselen. Dat is alleen maar leuk.

LEES MEER:   Vraag nuttige cadeaus (zoals boeken):

http://www.dora-besparen.nl/gedachte-van-de-dag/vraag-nuttige-cadeaus-niks-mis-mee/

 

Dit vind je misschien ook leuk...

1 reactie

 1. Ineke schreef:

  42 euro voor een jaar onbeperkt alle boeken lezen die je wilt, vind ik niet duur. Ik snap je punt dat het lezen van boeken ook gratis kan, maar als je een kritische lezer bent heb je daar beslist niet genoeg aan. En je moet maar zo denken: een paar pakjes sigaretten minder of wat minder pilsjes en je kunt alles lezen wat je wilt. Niet dat ik rook of bier drink, maar je begrijpt wat ik bedoel, prioriteiten stellen he? 😉

  Maar leuke tips voor gratis lezen. 😀