LAAT DE WARMTE NIET ONTSNAPPEN!
Geniet nog maar even van de relatieve warmte vandaag. Het stormt en plenst weliswaar, maar koud is het niet. Dat gaat einde deze week en volgende week veranderen. Dan keert de kou weer serieus terug, zeggen de weerspersonen. Zoek maar weer naar de warmwaterkruik, en de bedsokken. En als je dan toch moet stoken, laat de warmte niet onnodig ontsnappen! Om je te helpen, presenteren we je vandaag vier simpele methoden om het binnen warm te houden, zonder de thermostaat hoger te hoeven zetten:
- Zoek naar kieren en sluit ze af, desnoods tijdelijk en provisorisch. Leg de deurmat voor de voordeur ’s nachts een beetje omhoog tegen de deur, zodat de tocht onder de deur door niet zomaar in het halletje knalt. Tochtstrips plakken is altijd een goed idee. In het oude en koude Rusland stopten ze de kieren tijdelijk dicht met oude kranten. Dat kan ook, maar denk wel aan de ventilatie, want een bedompt huis voelt kil aan.
- Sluit de gordijnen op tijd. Zodra het begint te duisteren, trek je zoveel mogelijk de gordijnen dicht in je huis. Ook in de slaapkamers, in de keuken en andere kamers die je niet vaak gebruikt. Houd desnoods de hele dag de gordijnen gesloten in kamers waar je overdag niet of nauwelijks komt. Het maakt echt een reuze verschil in temperatuur. Heb je al een gordijn achter de voordeur? Nee? Je hebt al voor een paar euro een in lengte verstelbaar, universeel gordijn. Die paar euro haal je er nog deze winter geheid uit.
- De zon staat op dit moment zo laag, dat hij gemakkelijk tot diep in je huis kan schijnen. In de zomer staat de zon hooguit op je vensterbank te branden, maar in de winter dringt de zonnewarmte door tot aan de tegenoverliggende muur. Het is misschien een wat zwak zonnetje, maar alle beetjes warmte helpen, zeker omdat deze vorm van energie helemaal gratis is. Wel op tijd de gordijnen sluiten om de opgewekte warmte binnen te houden.
- Houd de deuren in huis zoveel mogelijk gesloten. Zo blijft de warmte waar hij vooral nodig is, zoals in de woonkamer, en gaat niet verloren in een onverwarmd halletje of op zolder. Al de door deuren wegwaaiende warmte moet weer worden bijgestookt.
- Hetzelfde geldt voor roosters en raampjes die je ‘altijd’ openhoudt ‘voor de frisse lucht’. In de zomer maakt dat niet zoveel uit, maar in de winter is het misschien goed om je af te vragen of de lucht niet al fris genoeg is. Fris is wat anders dan koud. Als je wilt ventileren, dan kun je ook kort een raam of deur flink open zetten, bijvoorbeeld ’s morgens, vlak voordat je de thermostaat hoger zet. Daarna gaat alles weer dicht. Deze manier van luchten kost per saldo veel minder energie dan continu een raampje op een kier open laten staan.
Vang de warmte, voordat hij ontsnapt. Warmte kost geld. Wie minder stookt, stoot eveneens minder CO2 uit, ook fijn.
LEES MEER: Zelfs in de winter schijnt wel eens een zonnetje. Laat dat er maar eens op schijnen. Op muffe kleding, bijvoorbeeld:
http://www.dora-besparen.nl/tip-van-de-dag/laat-de-zon-er-eens-op-schijnen/
De kachel laag, als er iets in de oven staat (bij een open keuken). Scheelt ook weer.