WIJ ZIJN ALLEMAAL FEYENOORD (OP Z’N TIJD)

‘We’ hebben het Songfestival niet gewonnen, maar Feyenoord is wel kampioen. Soms lukt het, en soms lukt het niet. Je kunt het altijd proberen, maar er is geen garantie op succes. Vooral voor mensen die financieel krap zitten, lijkt het leven een bijna eeuwigdurende ramp, waarin niets goed gaat. Er liggen rekeningen op tafel die samen hoger zijn dan het bedrag dat je in twee maanden aan uitkering krijgt, de wasmachine is er twee dagen geleden mee opgehouden, en morgen moet je naar de dokter omdat alle stress je ook nog ziek maakt.

dora-doelpunt-2

Onderzoeken hebben aangetoond dat de stress van de armoede de gezondheid van mensen aantast, en dat ze door de druk en de verwarring allerlei onverstandige beslissingen nemen, waar ze later weer spijt van krijgen, als het te laat is. Ernstig geldgebrek overweldigt je en schudt je door elkaar, als een verwoestende tornado. Vind dan maar weer de rust om je voetjes op de grond te krijgen.

Janboel

Soms kan het helpen om je te realiseren dat je leven niet een complete janboel is, waarin niets goed gaat. Er gaan ook in jouw leven dingen goed. Ze raken alleen ondergesneeuwd door alle gedoe. Misschien moet je die goede punten gewoon eens opvissen uit de modder van je leven. Misschien moet je de goede dingen maar eens op een stuk papier schrijven, en er vaak naar kijken. Om jezelf op te vrolijken, te inspireren en kracht te geven.

Bijvoorbeeld: je hebt geen geld, maar je hebt gisteren wel heel lekker zitten eten. Je bent ziek en op een herhaalrecept, maar je kinderen hebben gisteren een echt leuke Moederdag voor je georganiseerd, helemaal alleen, zonder hulp. Jouw antieke koelkast kan op z’n laatste benen lopen, en jouw financiële reserve ook, maar de blauwe regen staat prachtig in bloei, mooier dan ooit tevoren. Je hebt geen geld voor theater of voor concerten, maar je hebt een aantal dagen geleden toevallig een heel mooie uitvoering van jouw lievelingsmuziek gehoord op de radio, waardoor je even helemaal in andere sferen was. Je bankrekening staat al weken op rood, maar in jouw buurtje zit een merel die elke avond de mooiste melodietjes zingt, waar je telkens weer met verbazing en vreugde naar luistert.

dora-merel

Als je goed kijkt, ben je vaak een grotere bofkont dan je dacht. Je kunt misschien in de finale van het Songfestival zijn uitgeschakeld, maar ergens anders heb je een aantal winnende doelpunten gescoord. En het hoeven niet altijd de doelpunten van Feyenoord (of Ajax of PSV of welke topclub dan ook) te zijn. Een doelpunt in de Hoofklasse A is ook een doelpunt, en minstens zo fijn. Het is het verhaal van het halfvolle of het halflege glas. Kijk naar de dingen die goed gaan, probeer die overwinningen en overwinninkjes echt tot je te laten doordringen, en voel hoe daardoor iets van rust en optimisme in je leven terugkeert. Het werkt echt.

LEES MEER:   Kop op! Besparen en humor gaan echt samen:

http://www.dora-besparen.nl/gedachte-van-de-dag/besparen-en-humor-gaan-goed-samen/

Dit vind je misschien ook leuk...