BESPAREN EN HUMOR GAAN GOED SAMEN

Heb je het item van gisteren gelezen, over upcyclen? Heb je een beetje op het web rondgesnuffeld, om wat voorbeelden te zien van upcycling? Viel je ook niet op, dat upcycling eigenlijk heel grappig is, en dat je om sommige oplossingen hard moest lachen? Besef je daarmee ook, dat een spaarzame oplossing ook een leuke oplossing kan zijn?

dora-humor

Besparen en zuinigzijn worden vaak geassocieerd met droefenis en gebrek. Je bespaart omdat je MOET, niet omdat je KUNT, lijkt het wel. Spaarzaamheid is grauw en grijs, lekker je geld laten rollen is vrolijk en kleurrijk. Geen geld hebben voor een vakantiereis of een dagje naar de Efteling, dat is pas erg. Daar kom je eigenlijk niet meer overheen, lijken veel mensen te denken. Wie weinig geld in kas heeft, kan beter meteen in z’n kissie gaan liggen, denken ze.

Bang

Wie zo denkt, is vooral bang. Wie de hele dag bang is om zijn (royale) inkomen te verliezen, heeft minder aan zijn leven dan de uitkeringsgerechtigde, die de bangigheid al heeft overwonnen. Heeft MOETEN overwinnen. Want elke dag is er weer een, en wie zielig in een hoekje gaat zitten, die heeft geen leven. Angst en treurnis bederven je levensvreugde, en daarmee je levenskwaliteit.

Natuurlijk weet iedere uitkeringsgerechtigde hoe vervelend geldgebrek is, en hoe verontrustend al die officiële enveloppen kunnen zijn, die regelmatig op de deurmat ploffen. Iedereen op een minimum heeft ervaring met het urenlang aan de telefoon hangen met instanties, die niet doen wat ze zouden moeten doen. En veel klanten van de Voedselbank zouden willen dat ze wel geld hadden om in een normale winkel hun eten te kopen. Een arme in Nederland moet elke dag knokken voor zijn leven, beslist geen gemakkelijke opgaaf.

dora-allerzielen

Maar met een grap en een lach wordt alles veel gemakkelijker. Wie een design lampenkap van afgedankte rommel heeft gemaakt, voelt zich daarna heel erg ‘lekker-puh!’. Wie van weinig geld een vorstelijk diner op tafel weet te toveren, heeft een vorstelijke overwinning behaald op de naargeestigheid. Gelukkig is de mens, die met een zak zelf gesmeerde broodjes en een thermosfles koffie een leuke dag beleeft, al is het maar in het stadspark in de buurt. Met een smile van oor tot oor ben je de baas in je eigen leven.

Moeilijke telefoontjes

Zo kun je die moeilijke telefoontjes ook gemakkelijker aan. Zo zijn die officiële enveloppen nog maar half zo eng. Zo durf je met een gerust hart vrienden en familie aan te spreken, met een verzoek om je een klein beetje te helpen. Zo blijf je open en vriendelijk tegen de instanties, en klap je minder snel dicht. Zo vind je gemakkelijker een oplossing, en raak je niet verkrampt.

Dora glimlach

Besparen en humor gaan niet alleen goed samen: je kunt simpelweg niet besparen zonder een portie humor. Dat is een oude wijsheid. Daarom werd er in oude volkswijken vroeger zo gelachen, al dan niet met een traan. Met een beetje gein word je niet opgeslokt door de armoede, en kun je veel meer verdragen. Humor is een krachtige verdediging tegen deprimerende gedachten. Door humor blijft je leven boven water, waar je kunt ademen en doorgaan met je bestaan. Niet treuren: zoek de zon op en smile!

LEES MEER:   Zorg er vooral voor dat je wonen en je eten goed geregeld zijn. De rest volgt vaak vanzelf:

http://www.dora-besparen.nl/gedachte-van-de-dag/wonen-en-eten-eerst/

 

Dit vind je misschien ook leuk...