WONEN EN ETEN EERST!

Het hele leven vraagt om prioriteiten stellen. Dat geldt des te meer als je weinig geld hebt of van een minimaal uitkerinkje moet rondkomen. Dan komen de belangrijkste dingen eerst: wonen en eten, in die volgorde. Zonder een dak boven je hoofd ben je niets, in dit land. En zonder eten ga je dood, zo simpel is dat. Hier de details:

Dora huis schildpad

  • Wonen  Daaronder vallen de kosten voor de huur of aflossing, gas, water en elektriciteit. Dat zijn de kosten waardoor je kunt zeggen: ik zit warm en droog, ik heb ergens een bed staan, en ik kan wassen, koken en douchen. Kosten voor een nieuw bankstel, een pot muurverf of een deurmat vallen daar niet onder. Het gaat puur om het onderdak, voor een adres waar je uitkering naartoe gestuurd kan worden. Zorg ALTIJD dat daar geld voor is. Dat kan onder andere door het innen van de huur en de gas- en waterrekening via een automatische afschrijving te regelen. Dan worden de bedragen voor wonen aan het begin van de maand van je rekening gehaald, en word je niet in de verleiding gebracht om het geld aan wat anders uit te geven.
  • Eten  Als je een minimumuitkering hebt, dan blijft er, na het innen van de woonkosten, eigenlijk alleen nog maar geld over voor een eenvoudige, voedzame maaltijd. Geen rivierkreeftjes en biefstukken, maar eenvoudige, lekkere maaltijden van goedkope ingrediënten. Wij van tante Dora besteden niet voor niets zoveel aandacht aan eten: naast wonen is het de basis van je bestaan. Helaas kun je eten niet via een vaste maandelijkse afschrijving regelen, maar zul je met aanbiedingen en seizoenproducten moeten schipperen. Maar maak voedsel wel één van de belangrijkste uitgaven die je doet. Ga daar niet in schipperen, ter wille van je gezondheid en je welbevinden. Onder ‘eten’ vallen overigens ook dingen als wasmiddelen, wc-papier en reinigingsmiddelen. Dagelijkse boodschappen dus.

een kamer woning

Als je bijstand ‘geniet’, dan houd je, na aftrek van de kosten voor wonen en eten, weinig meer over. Zelfs niet voor kleding en schoeisel, en al helemaal niet voor de vervanging van zelfs maar een pan of een strijkbout. Dat maakt mensen wel eens mismoedig. De verleiding is groot om ook eens ‘leuke dingen’ te doen, net als de andere mensen, die wel genoeg hebben. Desnoods als het er eigenlijk niet af kan. Die keuzes moet je zelf maken. Als je maar zorgt dat er altijd geld is voor wonen en eten. Het is even niet anders.

LEES MEER:   Vergeet nooit: je hoeft je nergens voor te schamen:

http://www.dora-besparen.nl/gedachte-van-de-dag/schaam-je-nergens-voor/

 

Dit vind je misschien ook leuk...