BEMESTEN MET KOFFIEDIK, ZONDER COMPOSTHOOP

Groenafval uit keuken en tuin kun je op allerlei manieren recyclen. De meest voorkomende manier is het aanbieden van groente-, fruit-, en tuinafval (gft) in jouw groene container aan de gemeentelijke reinigingsdienst. Die laten het composteren, waarna het wordt hergebruikt.

Dora koffiedik in emmertje

 

Van sommige gemeenten krijgen de burgers jaarlijks een gratis zakje compost, uit dankbaarheid voor het scheiden van het afval. Die dankbaarheid is terecht, want als je gft-afval aanbiedt in de grijze container met restafval, dan kost het de gemeente geld om het te laten verbranden. Gescheiden groenafval is echter een waardvolle grondstof, waarvoor de gemeente juist geld KRIJGT.

Diftar

In veel gemeenten waar je een gedifferentieerd tarief (diftar) moet betalen, ook voor het ophalen van groen afval, wordt het gebruiken van een eigen composteerbak gepropageerd. Zo hoef je nog minder afval aan te bieden. Bovendien is het onderhouden van zo’n compostbak of -hoop een leuke en lonende bezigheid, en heel leerzaam voor kinderen.

Toch is het niet ieders ding om in je stadstuintje zo’n opvallende composteerbak te hebben staan. Hij staat soms in de weg, en erg mooi is ‘ie ook niet. Er is echter een onderdeel van het gft-afval dat je ook zonder vooraf te composteren in je tuin kunt uitstrooien: koffiedik!

Koffiedik is een goede meststof, waar veel planten zichtbaar van opknappen. Bovendien hebben slakken en katten naar verluidt de pest aan die harde korreltjes. Koffiedik is zo’n goede meststof, dat Starbucks in de jaren negentig emmertjes koffieprut meegaf aan de klanten, voor het bemesten van hun tuin. Het scheelde Starbucks veel afvalkosten, en de klanten hadden nog een extra reden om blij te zijn met de koffiewinkel.

 

Koffiedik is donkerbruin en heeft een fijne, korrelige structuur, waardoor het, eenmaal uitgestrooid, nauwelijks zichtbaar is tussen de gewassen. Binnen een paar weken wordt het langzaam verteerd en opgenomen in de boden, zonder sporen achter te laten. Koffiedik heeft van zichzelf weinig geur. Het stinkt dus niet, en veroorzaakt geen schimmel of andere viezigheid. Het enige spoor dat het achterlaat, is de goede groei van de planten, waartussen het gestrooid is.

Bodemverbeteraar

Koffiedik is een milde en effectieve meststof en bodemverbeteraar, die zich zonder moeite in de tuin laat hergebruiken. Zorg dat je ergens in je keuken een plastic emmertje met een afsluitbaar deksel hebt staan, bijvoorbeeld een emmertje van yoghurt of salades, waar je de prut in verzamelt. Door het deksel heb je beslist geen last van fruitvliegjes en ander ongedierte. Zodra het emmertje vol is, strooi je de koffiedik in de tuin. Doe dat bij voorkeur vlak voordat het gaat regenen. Dan spoelen de korreltjes van de bladeren, en worden sneller in de bodem opgenomen.

Het is ook geschikt voor balkonbakken en bloempotten, uiteraard met mate. Als je koffiedik door potaarde mengt, dan heb je minder potaarde nodig om de potten te vullen, en is je potgrond meteen extra bemest. Nogmaals: je ruikt er werkelijk niets van, en het veroorzaakt geen viezigheid. En als je geen koffie drinkt? Ach: theebladeren zijn ook een goede mest, ze laten zich eveneens gemakkelijk uitstrooien, en ze worden gemakkelijk verteerd.

Dora koffiedik

LEES MEER:   We schreven er al eerder over: schaf een compostbak aan:

http://www.dora-besparen.nl/tip-van-de-dag/schaf-een-compostbak-aan/

 

Dit vind je misschien ook leuk...