GA VOORDELIG OP ONTDEKKINGSTOCHT IN JE EIGEN STAD

We hadden het gisteren over zomerdingen die niet zo duur hoeven te zijn. Wat dacht je van een heuse safari? Een safari in je eigen stad? Veel stedelingen weten veel over de wijk waarin ze wonen en over de route naar het winkelcentrum. Maar er zijn in de meeste steden plekken waar de doorsnee inwoner nog nooit is geweest. Dat gebeurt zelfs in de kleinste provinciestadjes, zonder dat je het in de gaten hebt. Soms zijn er wijken waar je liever niet komt, omdat het ‘slechte’ wijken zijn. Soms zijn het wijken waar je niet snel komt, omdat het ‘sjieke’ wijken zijn. In andere gevallen denk je misschien dat er toch niets te beleven valt in de wijk aan de andere kant van de snelweg. Dat is toch een saaie woonwijk?

Tante Dora daagt je uit: ga op zoek naar een wijk in jouw stad, of naar een dorp of natuurgebied nabij jouw dorp, en ga er eens op bezoek. Nee, niet een gewoon bezoek: maak er een safari van. Zoek van tevoren uit welke wijk of welk dorp of gebied jou het leukste lijkt. Misschien wel een oude arbeiderswijk met leuke kleine huisjes van honderd jaar geleden. Misschien wel een oud dorpsgezicht, waar je in eerste instantie niet veel aan ziet, maar dat er op die manier al eeuwen zo bij ligt, met eeuwenoude boerderijen, weggetjes en bomenrijen.

Kaart

Ga echt op safari. Bereid je voor, zorg dat je een kaart hebt, neem je camera mee, en zorg voor een lunchpakket met een thermosfles hete koffie of thee, en maak er een dagje van. Weet van tevoren waar je kijken moet, maak aantekeningen en neem foto’s, en besteed aandacht aan de bijzondere woningen of parkjes. In één van die parkjes kun je misschien picknicken en je lunch opeten? Zorg dat je een kaart en een route hebt, stippel je ontdekkingstocht een beetje uit. Doe er alles aan om ervoor te zorgen dat je aan het einde van de dag veel meer weet over de wijk of het gebied, dan aan het begin van de dag.

Verslag

Zet je bevindingen en tips op je Facebook-pagina, of stuur je vrienden een mail met een verslag en foto’s. Deel je ervaringen: misschien wil één van je vrienden de tocht ook wel eens maken, en wil hij je als gids ‘inhuren’. Samen zijn de dingen leuker. Het voorbereiden en plannen is niet moeilijk, dankzij internet. Google naar jouw woonplaats, en voeg er extra zoektermen aan toe als ‘wandeltocht’, ‘historische wandeling’ of ‘(historische) route’. Let erop dat er een leuk en ruim parkje in je route zit, of dat er ergens een picknickbank staat, waar je ongestoord kunt picknicken.

Als het goed is, kost een dergelijke safari in je eigen omgeving helemaal niets extra’s, afgezien van je eigen lunch en thermosfles met koffie. En je zult gegarandeerd dingen tegenkomen, waarvan je blij bent dat je ze gezien en meegemaakt hebt. Je hoeft niet meteen naar Toscane of naar de Provence, om schilderachtige plekjes te ontdekken. Ontdek leuke plekjes bij jou in de buurt, drie straten verderop!

LEES MEER:   Inventariseer meteen eens de goedkope plekjes in jouw woonplaats:

http://www.dora-besparen.nl/gedachte-van-de-dag/inventariseer-de-goedkope-plekjes-in-jouw-stad/

 

Dit vind je misschien ook leuk...