ER IS OOK EEN TUIN WAARIN JIJ KUNT MEEHELPEN

Eerder dit jaar, in de winter, toen de moestuinen er nog kaal en somber uitzagen, hebben we je erop gewezen, dat er in veel steden van ons land moestuinprojecten zijn, speciaal voor mensen met weinig geld. In sommige gemeenten noemen ze deze tuinen simpelweg ‘minimatuinen’, maar er zijn ook andere vormen van sociaal tuinieren, met een heel gemengde groep deelnemers. We wezen je erop, dat het seizoen voor deze sociale moestuinen begint in de late winter en in het vroege voorjaar. Als je wilde meedoen, moest je je wel aanmelden.

Dora moestuin

Inmiddels wordt er in de moestuinen druk geoogst. Vaak gaat een deel van de oogst naar de plaatselijke Voedselbank, een ander deel mogen de tuiniers zelf houden, voor eigen consumptie. Zo snijdt het mes aan tenminste drie kanten tegelijk: als tuinier ben je lekker buiten en je krijgt weer een zinvol doel in je leven; je kun je jouw zelf geteelde groente en fruit gratis mee naar huis nemen; en je kunt met jouw werk ook mensen steunen die het wellicht nog slechter hebben dan jij.

Contact

Ben je nog niet aan het tuinieren in een sociale moestuin? Misschien is het dan een goed idee om nu contact te zoeken met organisaties die zich ermee bezig houden. Ga eens kijken! Het is heel inspirerend om mensen druk in de weer te zien, terwijl ze lekkere groente en fruit oogsten. Wedden dat jij ook de smaak te pakken krijgt? Er is niets leuker dan samen in een tuin te werken, en samen iets te bereiken. Bovendien kost het niets. De gereedschappen, de zaden, de mest en de grond worden meestal door de organisatie of door de gemeente ter beschikking gesteld. Dat kan dus geen hinderpaal zijn.

Ga eens op zoek naar zo’n meedoe-tuin bij jou in de buurt. Misschien kan je de komende maanden nog meehelpen? De adressen staan vaak in de gemeentegids of op de gemeentesite, de sociale dienst kan je erbij helpen, en wellicht vind je ook wat op internet, onder de zoektermen ‘moestuinen’ of ‘stadslandbouw’, gevolgd door de naam van jouw stad of gemeente. Kijk nu alvast mee met de oogst van dit jaar, laat je enthousiast maken, en doe zelf volgend jaar mee. Wedden, dat je nu al kunt meedraaien, en dat je af en toe een courgette of een pondje peren toegestopt krijgt? Gratis.

Dora oogst

LEES MEER:   Hier het artikel dat we eind februari aan dit thema wijdden:

http://www.dora-besparen.nl/naar-buiten/naar-tuin-moestuin/geef-je-nu-op-voor-stadstuinen-en-groenprojecten/

 

Dit vind je misschien ook leuk...