KLAAR VOOR DE PICKNICK!

We hadden het er gisteren over, dat je een gratis openluchtconcert prima kunt opleuken met een fijne picknick in het park waar het concert wordt gehouden. Tijd om vandaag aandacht te besteden aan de perfecte picknickmand. Er zijn al heuse picknickmanden te koop voor rond de dertig euro. Maar zo duur hoef je het niet te maken. Het kan desnoods ook in een kartonnen doos of een grote weekeindtas.

dora-picknick

Op zich is een mand geen slecht idee. Er zit een hengsel of handvat aan, zodat je hem kunt dragen. Bovendien beschermt het vlechtwerk de inhoud tegen stoten. Dat is vooral handig als je echte aardewerk borden en echte glazen meeneemt. Je kunt ook alles transporteren in een koeltas. Die heeft het voordeel dat de rauwkost niet verlept en de salade niet bederft. Koeltassen zijn niet duur, en veel gezinnen hebben er nog wel ergens een liggen.

Inhoud!

Dan de inhoud! De serieuze picknickbasket van de Engelse lords en ladies was voorzien van borden en kopjes van Wedgewood aardewerk, glazen van kristal en zilveren bestek. Zo wild hoeft een Hollander het niet te maken. Je mag best aardewerk en sjieke glazen meenemen. Maar zeker als je de picknickmand een stuk mee moet zeulen, dan is plastic bestek makkelijker dragen. Dat hoeft niet perse wegwerpbestek te zijn. Er is ook goed campingbestek, met bordjes, koppen en messen en lepels, die je weer kunt afwassen en opnieuw gebruiken.

Een echte picknick is niet compleet zonder sandwiches. Die moeten ruim belegd zijn, en liever niet lijken op de belegde boterhammetjes die jouw kinderen elke dag in een trommeltje mee naar school nemen. Met enige regelmaat geeft tante Dora recepten voor lekkere dingen die je ook met je handjes mag eten, zelfs in de buitenlucht.

Dora natuurwandeling 2

Natuurlijk moet je ook wat drinken. Doe koffie of thee in een thermosfles of thermoskan. Vergeet suiker, melk en roerlepeltjes niet. Een stuk taart kun je zelf bakken. Zorg voor iets dat een beetje stevig is, zoals appeltaart. En houd de taart rechtop in de mand, om begrijpelijke redenen.

Koel

De ware feestdrank in de zomer is natuurlijk een koele limonade of ijsthee. Of, als je eraan toe bent: een lekker flesje koele bubbelwijn. In een koeltas kun je het koude spul gemakkelijk koel houden. Maar je kunt ook goedkoop improviseren. Een fles rosé rechtstreeks uit de koelkast blijft lang koel als je hem omwikkelt met bubbeltjesplastic. Zelfs in een isolerende laag van kranten blijft de drank ‘s zomers lang fris. Je moet de isolatie wel goed vastzetten met een elastiek.

Heeft tante Dora iets lekkers vergeten, waar jij heel erg aan gehecht bent? Hup, in de picknickmand ermee! En vergeet het kleed niet! Dat kan een plaid zijn, een oud gordijn of, heel chique: een oud wit damasten tafelkleed dat naar lavendel ruikt. Zo zouden de sjieke Engelsen het doen. Gelijk hebben ze, en een mooi kleed hoeft (tweedehands) niet duur te zijn. In kringen van de Engelse adel werd het picknickkleed vaak opgerold en met een riem aan de buitenkant van de picknickmand bevestigd. Kijk, picknicken doe je in stijl, ook als je geen cent te makken hebt!

Dora waterkant

LEES MEER:   Ga naar buiten, als het maar enigszins kan, met of zonder picknickmand:

http://www.dora-besparen.nl/naar-buiten/ga-naar-buiten-en-geef-je-gezondheid-een-boost-gratis/

 

Dit vind je misschien ook leuk...