Anders en goedkoop eten met de kerstdagen

voedselbankrecepten headerEr zaten naast een bakmix  nog vele andere zaken in het weekpakket van de voedselbank in de regio Arnhem.  Een pot appelmoes, aardappelen, boter, chocopasta, diepvries frites, ijs, kaas, ketchup, kokos-sap, rauwkost, rodekool, sinterklaassnoep, soep in blik, varkens of rundvlees, een pot worteltjes en winterwortels zelfs zoutjes in het pakket van deze week.

Dus veel meer spullen dan in een doorsnee week, waarvan een deel houdbare levensmiddelen zijn. Als je slim bent probeer je de houdbare spullen niet gelijk in je maaltijd te stoppen. Want soep in blik, eten in pakjes of potten, diepvriesproducten en appelmoes hoef je niet gelijk op te eten. Maar boter en verse groente inclusief rauwkost zeker wel en boter blijft ook niet erg lang goed.

Dus wat gaan we nu maken:

AardappelpannenkoekjesDora aardappelkoekjes klein

  • ½ kilo aardappel
  • Wat tarwebloem of bakmeel
  • 1 ei
  • Zout en peper
  • Eventueel wat nootmuskaat
  • Olie ( bv koolzaadolie) om in te bakken

Schil de aardappels. Rasp ze grof. Laat ze even staan en giet het vocht eraf. Je kunt ze in een theedoek doen en alles goed uitknijpen. Meng wat bloem en het ei en peper en zout door de aardappelprut. Eventueel wat nootmuskaat erdoor.

Verhit de olie in een grote platte koekenpan, maar stook het niet erg warm. Doe er een hoopje van in het warme vet. Druk de hoopjes met de achterkant van de lepel zo plat mogelijk en bak de ene kant mooi bruin en krokant. Draai ze dan om ( de bovenkant is dan meestal nog erg nat)  en bak de andere kant gaar. Uit de olie vissen en op koekenpapier laten uitdruipen.

APPELMOES : past hier erg goed bij.appelmoes 1

Vul het bord aan met wat rauwkost en hierbij wat geraspte winterwortel , die je met half yoghurt/mayonaise weinig peper en zout mengt.

WILDE ZALM uit de diepvriesgegrilde-zalmmoot-met-citroenmelisse

Wil je hier wat vis bij, schaf dan uit de diepvries er wilde zalm bij ( in meerdere supermarkt in een goedkope versie te vinden).  Zalm bakken is vrij simpel. Eerst volledig laten ontdooien ( men kan de plastic zakjes daarvoor in lauw water leggen).  Uit de zakjes nemen, vocht afgieten en de vis met keukenpapier grondig droog maken. In strooien met gedroogde kruiden als tijm en verder wat peper en , stukjes eventueel een paardruppels citroensap. Zet het een half uurtje afgedekt weg. Dan de vis met een kwast met bijvoorbeeld olijfolie in kwasten. Stook een gril pan vrij heet en bak eerst een kant een minuut of drie mooi bruin. De vis plakt meestal eerst aan de pan, maar als het bruin en aan die kant gaar is, laat de vis vanzelf los van de bodem. Dus dit nooit forceren. Dan de ander kant nog een minuut of 2 en de zalm is gebakken. Is het een hoog stuk zalm, kan het soms nodig zijn om de zijkanten nog erg kort de kleuren. Pak dan de zalm in wat aluminiumfolie en laat het een minuut of wat zonder hittebron nog doorgaren.

Dan gelijk serveren met wat citroen.

Andere variatie:

In plaats van vis kan men natuurlijk ook wat dunne worstjes bakken en er bij geven.

Vegetarische versie:

Voor weinig geld kan men mozzarella in de supermarkt kopen. Snij het blokje kaas in plakjes. Snij ook een tomaat ( of meerdere) in plakjes. Leg ze om en om in een vuurvast bakje. Gieter wat olijfolie over en maal er wat peper en wat geraspte oude kaas bij. Een minuut of 10 in een oven van 175 graden is genoeg. Een paar fijngesneden blaadjes basilicum erover maakt het helemaal af, maar een paar zonnebloempitten meegebakken smaakt ook lekker.

dora-mozzarella-tomaat-klein

Maar ook niet uit de oven smaakt deze combinatie erg lekker.

NAGERECHT: Pannenkoek met ijs

bak een aantal dunne pannenkoeken of misschien zelfs flensjes ( ook kant en klaar pannenkoeken uit de winkel kan men ook snel opwarmen). Vul deze met een bolletje schep ijs en rasp er wat chocolade over. Of giet er wat chocoladesaus over.

Men kan de warme pannenkoeken ook met chocoladepasta bestrijken en dan deze met een bolletje vanille-ijs vullen.flensjes-met-ijs-en-chocoladesaus

ZO heeft men een heerlijke erg goedkope en toch feestelijke maaltijd voor weinig geld .

 

Als dat niet feestelijk is, dan weet Tante Dora het niet meer.

Dora spaarzaam kerstdiner 1

 

 

Dit vind je misschien ook leuk...