BESPAREN: HET ENE WASHANDJE IS HET ANDERE NIET

Veel beginnende bespaarders denken, dat besparen vooral iets te maken heeft met minder geld uitgeven. Een goedkoper product is beter dan een duur product, omdat het minder geld kost. Dat is niet altijd zo. Soms is een duurder product beter dan een goedkoop product, en helpt juist het duurdere product om kosten te besparen. Neem nou het goeie, ouwe Hollandse washandje.

dora-washand-sop

Bij de meeste textielwarenhuizen kun je een washandje kopen voor ongeveer vijftig cent. Bij de HEMA kost een washandje een euro. Twee keer zoveel dus. Wie niet verder kijkt dan zijn neus lang is, gaat voor het goedkopere washandje. Wie op de langere termijn denkt, gaat echter voor het dure washandje. Waarom? Voel maar eens aan beide washandjes. Het dure washandje van de HEMA is dik en fluffy, gemaakt van een goede kwaliteit badstof. Het goedkope washandje is dun, de badstof lusjes zijn piepklein. Wat betekent dat in het gebruik?

  • Een washandje is bedoeld om de huid licht te ‘schuren’. Door de badstof schraap je tijdens het wassen dode huidcellen weg, en je verwijdert ook huidvet en zweetresten. Dat gaat uiteraard beter met een zware kwaliteit badstof dan met een dun flutstofje.
  • Als je badschuim of zeep op een dunne washand doet, dan spoelen de bubbels er vrij snel weer uit, zodat je opnieuw moet inzepen. Bij een duur washandje zuigt de dikke badstof de zeep op, en geeft hem geleidelijk weer af. Je hoeft niet tussendoor twee of drie keer naar je Badedas-fles te grijpen.
  • En natuurlijk bovenal: een kwalitatief betere washand gaat veel langer mee. Je betaalt voor een washand van de HEMA misschien twee keer zoveel, maar hij gaat wel vier keer zo lang mee als het dunne lapje uit de textielsupermarkt.

Duurdere kwaliteit

Met zoiets simpels als een washandje kun je dus besparen door voor de duurdere kwaliteit te gaan. Het dure product werkt beter, bespaart zeep en het gaat langer mee. Dat geldt in wel meer gevallen. Een nieuwe fiets van 250 euro is een fiets van niets. Die kun je na twee jaar naar de schroothoop brengen, omdat hij zich niet meer laat repareren. Koop voor hetzelfde geld dan liever een goed gereviseerde tweedehands fiets van een erkende fietsenmaker. Zo’n fiets gaat langer mee, en is dus per saldo goedkoper.

dora-washand

Als je wilt besparen, moet je strategisch denken. Je hebt nu misschien meer uitgaven, maar in de toekomst wordt de goede aanschaf alleen maar voordeliger. Denk een paar jaar vooruit, ook bij zoiets simpels als een washandje. ‘Wie het kleine niet eert, is het grote niet weert’, zegt tante Dora altijd.

Dora crème 2

LEES MEER: Je kunt een versleten washandje ook altijd binnenstebuiten draaien, en met de nog rulle binnenkant buiten verder wassen:

http://www.dora-besparen.nl/tip-van-de-dag/draai-om-en-bespaar/

 

Dit vind je misschien ook leuk...

1 reactie

  1. Marie schreef:

    En van een veel te grote handdoek die ik gratis kreeg na een paar keer tanken , maakte ik ze zelf.
    Kost een uurtje werk op de naaimachine. Meer niet.