GOEDE KWALITEIT, GOED ONDERHOUD, REPAREREN

Ook als je weinig inkomen hebt, heb je met enige regelmaat dingen nodig die geld kosten. De schoenen, dekbedden, steelpannetjes, broeken, computers, zonnebrillen en koelkasten groeien niet op je rug, net zo min als het geld dat je ervoor nodig hebt. De vraag is vaak: hoe kom ik aan goede producten die lang meegaan, en hoe beleef ik zo lang mogelijk plezier van die producten, zodat ik geen nieuwe hoef te kopen en geld bespaar? Het is en blijft toch vaak een combinatie van goede kwaliteit en van slim repareren.

Dora tuingereedschap 1

Hoe kom je aan goede spullen? Zijn die niet duur? Dat hoeft niet, want het is niet altijd nodig dat je alles gloednieuw koopt. Tweedehands in een kringloopwinkel of gratis in een ruilwinkel kan ook. Dat scheelt al een boel geld. Maar er zijn andere factoren die helpen om kosten te besparen. We zetten ze eens op een rijtje:

  • Schaf goede kwaliteit aan, ook als je ruilt of tweedehands koopt. Goede kwaliteit kleren zijn gemaakt van sterkere stof, en zijn beter gemaakt. Daardoor zitten ze niet alleen mooier, maar gaan ze ook langer mee. Je trekt niet zo snel een rits stuk, de knieën in een broek worden minder snel kaal, en de kraag slijt nauwelijks. Je kunt goede kwaliteit kleding vaker wassen, zonder dat ze vaal of flodderig wordt. Ook elektrische apparaten van goede merken gaan minder snel stuk, en hebben meer bedieningsgemak. Ze kosten iets meer, ook tweedehands, maar je hebt er niet half zoveel zorgen over als een goedkoop ding.

repaircafe

  • Let erop of je iets gemakkelijk zelf kunt repareren. Een voorbeeld: veel apparaten moeten regelmatig op een oplader, zoals telefoons. De oplader laadt de accu of accu’s in het apparaat op. Vaak gaat de telefoon zelf veel langer mee dan de accu’s. De accu’s kunnen, als het goed is, vervangen worden. Kun je de accu’s voor jouw apparaat inderdaad vervangen, en kun je ze gemakkelijk overal kopen, voor niet teveel geld? Soms kun je door twee nieuwe accuutjes van samen een tientje een apparaat weer prima laten werken. Dan hoef je niet voor veel centen een nieuw apparaat te kopen. Als je niet weet hoe je een apparaat het beste repareert, kun je misschien terecht bij de vrijwilligers van een Repair Café bij jou in de buurt. Die kunnen je helpen, en doen dat voor niets. Je betaalt hooguit voor de gebruikte materialen. Zoek het Repair Café in jouw stad op internet.
  • Apparaten en gebruiksvoorwerpen hebben regelmatig onderhoud nodig. Een fiets heeft af en toe behoefte aan een drupje olie, een wasmachine gaat langer mee als je ‘m regelmatig ontkalkt, en schoenen leven langer als je ze poetst. Schoonmaken en poetsen zijn niet ieders ding, maar het verlengt wel het leven van de spullen die jouw leven aangenamer maken. Bovendien werken goed onderhouden apparaten beter, wat weer tot besparingen kan leiden, bijvoorbeeld besparingen op energiekosten. Belangrijk: goede spullen laten zich gemakkelijker schoonmaken en onderhouden dan rommel. Let dus op sterke en goede merken, ook wat dit betreft.

Dora gereedschapskist 2

Kwaliteit is op zich al een voorwaarde voor een langdurig en onbekommerd gebruik van een product. Bovendien laten goede spullen zich gemakkelijker repareren en onderhouden. Dat geldt zowel voor nieuwe artikelen, als voor de dingen die je in de kringloop koopt of ruilt in een ruilwinkel. De combinatie van goed spul plus reparaties is een gouden team. Alles wat langer meegaat, hoeft niet te worden vervangen. Zo houd je geld over voor de echt belangrijke dingen in het leven!

LEES MEER:   Repareren kun je zelfs leren op het internet:

http://www.dora-besparen.nl/tip-van-de-dag/zelf-repareren-leer-je-op-het-internet/

 

Dit vind je misschien ook leuk...