SOMS KUN JE HET BETER AAN DE VAKMAN VRAGEN (EN ER DAN MAAR VOOR BETALEN)

Met enige regelmaat dagen we jullie uit om zelf de hamer, de lijmpot en naald en draad ter hand te nemen. Je kunt zoveel zelf repareren, en daarmee de levensduur van je kostbare spullen verlengen. Dat bespaart je op de lange duur echt goed geld. Maar soms kun je reparaties en onderhoud beter aan de vakman overlaten. Hier een aantal voorbeelden:

dora-fietsenmaker

  • De fietsenmaker  Een band plakken, eigenhandig de ketting smeren en een nieuw lampje of batterij in de verlichting doen: dat kun je zelf wel. Maar er nieuwe binnen- en buitenbanden omleggen wordt voor sommigen al moeilijker, mede omdat je er speciale hulpmiddelen voor nodig hebt. Laat staan het vervangen van een crank of het correct op spanning brengen van de spaken. Als je geen echte fietshobbyist bent, dan wordt zoiets lastig. En als je de reparatie met te weinig kennis en met ongeschikte gereedschappen doet, kun je je goeie fiets gemakkelijk beschadigen of voor altijd bederven. Breng dan je fiets liever naar de gediplomeerde fietsenmaker.
  • De elektromonteur   Elektrische apparaten zijn soms redelijk eenvoudig te repareren, bijvoorbeeld als er een nieuwe stekker aan het snoer moet. Maar een wasmachine die kuren vertoont, of een kapotte televisie vragen om echte vakkennis. Al was het maar, omdat een onvakkundige reparatie van een elektrisch apparaat ronduit gevaarlijk kan zijn. Vraag een expert, en bespaar je veel ergernis.
  • De tuinman   Als je stoer en sterk bent, kun je eigenlijk alles zelf doen, in je tuin. Maar als je krachten minder worden, is sommig tuinwerk simpelweg te zwaar. Voordat je nu tijdens het snoeien van de ladder valt, is het misschien slim om daar een kenner voor te vragen, iemand die jouw boom zonder moeite en zonder blessures bijsnoeit.

dora-vrijwilliger

Deze experts zijn in principe duur, en voor velen simpelweg niet te betalen. Er zijn echter oplossing voor het financiële probleem. Zo zijn er in veel grotere steden sociale fietsenmakers, die moeilijke klussen voor minima voor erg weinig geld verrichten. Vraag er eens naar, in jouw gemeente. Misschien wordt er in jouw buurt regelmatig een Repair Café gehouden? Op zo’n avond of middag kun je jouw kapotte ding, ook jouw kapotte strijkijzer bijvoorbeeld, aan een reparatiedeskundige voorleggen. Die repareert het dan, of doet in ieder geval een serieuze poging. De enige kosten zijn de materiaalkosten.

Poule

In een aantal gemeenten is er een poule van vrijwilligers, die bijvoorbeeld kunnen helpen bij het onderhoud van je tuin. Soms gaat dat via een goedkoop abonnement, soms is het echt gratis. Jouw gemeente kan je misschien de weg wijzen naar zo’n vrijwilliger. Misschien nog een tip: vraag voor je verjaardag een bedrag voor de reparatie die nodig is. Moet je fiets nodig nieuwe banden? Vraag aan de fietsenmaker wat dat kost, en zet het bedrag op je verlanglijstje. Wedden, dat je het geld bij elkaar krijgt?

En dan is er natuurlijk altijd nog de handige, misschien wel gediplomeerde buurman of buurvrouw, die in ruil voor een bak koffie jou graag komt helpen. Misschien kun jij in ruil voor het werk een lekkere appeltaart bakken? Dan heb je nog een legitieme reden om samen een bakje te drinken. Zo wordt het toch nog gezellig!

tuinspul

LEES MEER:   En als je het toch zelf gaat doen, dan hebben we hier wat informatie over de basis gereedschapskist:

http://www.dora-besparen.nl/tip-van-de-dag/de-basis-gereedschapskist/

 

Dit vind je misschien ook leuk...