KLUSJES VOOR ALS HET WARMER WORDT

Volgens de weermannen en -vrouwen wordt het tegen het einde van deze week echt lente, met temperaturen tot boven de twintig graden. Tijd om de handschoenen en mutsen nog een wasbeurt te geven en definitief op te bergen, voor de volgende winter. Er zijn nog meer klusjes die je het beste kunt doen als het warmer wordt. Vaak zijn dat klusjes die je geld sparen. Hier zijn er een aantal:

  • Haal de colberts en de jassen eens uit de kast en hang ze buiten. Zo’n lange winter zorgt voor mufheid in de kleren die je niet vaak draagt. Je kunt ze naar de stomerij brengen (en veel geld betalen), maar je kunt ze ook even in de wind en in de voorjaarszon hangen. Moet je kijken hoe dat opfrist. Gratis!
  • Gewassen gordijnen zijn zo droog, zeker als je ze buiten aan de lijn hangt. Wassen dus, die duffe lappen. Frisser dan nu krijg je ze niet. Een frisheid die niets kost.
  • Nog iets om op te frissen: de vaste vloerbedekking. Giet wat azijn in lauw water, of gebruik een speciaal schoonmaakmiddel voor tapijt. Borstel het in de vloerbedekking, en droog het weer af met een oude handdoek of een T-shirt. Je veegt er ook het vuil mee uit het weefsel.
  • Laat overdag de zon naar binnen schijnen. Die verwarmt het huis gratis. En de warmte verdwijnt niet meer naar buiten, als je op tijd de (pas gewassen) gordijnen dichttrekt, om de binnengestroomde warmte ook binnen te houden. Bijkomend voordeel: schimmels en bacteriën houden niet van de zon. Niet in je kleren of beddengoed, en ook niet in je meubelen en in de vloerkleden.
  • Temperaturen rond de twintig graden zijn ideaal om te schilderen en te beitsen. Als het droog weer is: nu de tuinmeubelen een laagje lak geven, of dat oude nachtkastje voorzien van een hip nieuw kleurtje. Lekker buiten, op je balkon of op je plaatsje.

Vroeger had je een voorjaarsschoonmaak, die korte metten maakte met de muffe klamheid van de winter. Ramen en deuren open en soppen, schoonmaken en schilderen. Goed onderhoud en oude spullen weer opknappen: nu doen!

LEES MEER:   Gordijnen open, warmte erin:

http://www.dora-besparen.nl/gedachte-van-de-dag/gordijnen-open-gordijnen-dicht-warmte-er-in/

 

Dit vind je misschien ook leuk...