GA VANDAAG OP WARMTEVANGST

TANTE DORA

Nu het toch een beetje koud is in Nederland, is het misschien goed om op warmtevangst te gaan. Want de warmte die je hebt, moet je niet onnodig laten ontsnappen. Hier vier simpele en snelle tips om het binnen warm te houden, zonder de thermostaat hoger te hoeven zetten:

Dora isoleren kat

  • Zoek naar kieren en sluit ze af, desnoods tijdelijk en provisorisch. Leg de deurmat voor de voordeur ’s nachts een beetje omhoog tegen de deur, zodat de tocht onder de deur door niet zomaar in het halletje knalt. Tochtstrips plakken is altijd een goed idee, maar als dat even niet goed uitkomt, kun je kieren ook tijdelijk dichtstoppen met oude kranten. Denk wel aan de ventilatie, want een vochtig huis voelt snel kil aan.
  • Sluit de gordijnen op tijd. Zodra het begint te duisteren, trek je zoveel mogelijk de gordijnen dicht in je huis. Ook in de slaapkamers en in de keuken en andere nevenruimten. Houd desnoods de hele dag de gordijnen gesloten in kamers waar je overdag niet of nauwelijks komt. Het maakt echt een reuze verschil in temperatuur. Heb je al een gordijn achter de voordeur? Nee? Meteen (laten) maken in het voorjaar!
  • De zon staat op dit moment zo laag, dat hij gemakkelijk tot diep in je huis kan schijnen. In de zomer staat de zon hooguit op je vensterbank te branden, maar in de winter dringt de zonnewarmte door tot aan de tegenoverliggende muur. Het is misschien een wat zwak zonnetje, maar alle beetjes warmte helpen, zeker als deze vorm van energie helemaal gratis is. Wel op tijd de gordijnen sluiten om de opgewekte warmte binnen te houden.
  • Houd de deuren in huis zoveel mogelijk gesloten. Zo blijft de warmte waar hij vooral nodig is, zoals in de woonkamer, en gaat niet verloren in een onverwarmd halletje of op zolder. Al de door deuren wegwaaiende warmte moet weer worden bijgestookt.
  • Hetzelfde geldt voor roosters en raampjes die je ‘altijd’ openhoudt ‘voor de frisse lucht’. In de zomer maakt dat niet zoveel uit, maar in de winter is het misschien goed om je af te vragen of de lucht niet al fris genoeg is. Fris is wat anders dan koud. Als je wilt ventileren, dan kun je ook kort een raam of deur flink open zetten, bijvoorbeeld ’s morgens, vlak voordat je de thermostaat hoger zet. Daarna gaat alles weer dicht. Deze manier van luchten kost per saldo veel minder energie dan continu een raampje op een kier open laten staan.

zomer in de stad 1

Vang de warmte, voordat hij ontsnapt. Warmte kost geld (stookkosten) en je wilt toch zo lang mogelijk van je investering genieten? Wie minder stookt, stoot eveneens minder CO2 uit, ook fijn.

LEES MEER: Je kunt je zelfs afvragen of die verwarming überhaupt wel aan moet:

http://www.dora-besparen.nl/tip-van-de-dag/dora-tip-van-de-dag/moet-die-verwarming-echt-aan/

Laat bovendien niet onnodig de lampen branden:

http://www.dora-besparen.nl/tip-van-de-dag/dora-tip-van-de-dag/laat-niet-onnodig-lampen-branden/

 

Dit vind je misschien ook leuk...