LAAT NIET ONNODIG LAMPEN BRANDEN

TANTE DORA

‘Doe die lamp uit, als je de kamer uitgaat!’, riep tante Dora vaak, als de neven bij haar logeerden. Tante Dora heeft nog de tijd meegemaakt dat gas- en olielampen in huis voor de verlichting zorgden. Toen eindelijk ook bij haar thuis elektriciteit werd aangelegd, was Dora’s moeder als de dood dat die dure elektrische stroom werd verspild. Als je niet in een kamer was, dan hoefde er ook geen licht te branden. Eigenlijk hartstikke logisch.

Dora licht uit klein

Tegenwoordig draaien we spaarlampen en ledverlichting in elke schemerlamp, maar vergeten wel erg gemakkelijk dat zelfs de meest zuinige ledlamp stroom verbruikt, als hij aan is. Zeker nu de lampen zo zuinig en spaarzaam zijn, lijken de consumenten zich minder druk te maken over verlichting die onnodig aan is. Dat is jammer, want elke onnodig brandende lamp is weggegooid geld.

Halletje

Altijd brandende verlichting is meestal niet nodig. Je kunt een buitenlantaren ook aanzetten of in laten schakelen als er iemand voor de deur staat en aanbelt. Als je niet in het halletje of op de overloop bent, dan kan het licht daar uit. De lichtknop in de keuken zit er niet voor niets: knip-aan en knip-uit, gemakkelijker kan het niet. De kat in de keuken kan zo goed zien in het donker, dat hij ook zonder verlichting zijn bakje met eten wel vindt, al was het maar omdat hij ook een goede reuk heeft.

Dora buitenlantaren klein

Het is slechts een kwestie van jezelf opvoeden. Je moet jezelf trainen dat je de lichtknop omdraait als je een ruimte uitgaat, en er voorlopig niet meer terugkomt. Als die goede gewoonte er eenmaal ingesleten is, gaat het voortaan vanzelf. Bespaart dat veel? Best wel. Met een kleine beweging van slechts één vinger van je hand kun je per jaar tientallen euro’s op je stroomrekening besparen. Echt waar, wetenschappelijk bewezen. Alle kleine beetjes helpen, zei tante Dora vroeger al tegen haar gemakzuchtige neefjes.

LEES MEER:   Besparen is wel vaker een kwestie van gewoontevorming:

http://www.dora-besparen.nl/gedachte-van-de-dag/energie-besparen-is-een-kwestie-van-gedrag/

Is de buitenlantaren al zuinig?

http://www.dora-besparen.nl/tip-van-de-dag/is-de-buitenlantaren-al-zuinig/

 

Dit vind je misschien ook leuk...