Zonder RITS sluit mijn jas niet

Zelf de rits van je jas vervangen

Heb je een jas waarvan de rits kapot is? Gooi deze dan niet weg, want met een beetje handigheid geef je je jas zo weer een tweede leven. Iedereen heeft wel een zomer- of winterjas in de kast liggen met een kapotte rits. Als je een beetje handig bent kun je deze gemakkelijk vervangen. Op die manier kun je na het vervangen van de rits weer jarenlang genieten van de jas. Je dient daarvoor wel een beetje creatief te zijn.

Jas rits vervangen stappenplan

Als je de rits van een jas wilt gaan vervangen, heb je een aantal dingen nodig. Natuurlijk de nieuwe rits, maar ook een naaimachine, garen, tornmesje, naaldplaat, ritssluitingvoet en een rijgnaald. Het is belangrijk dat je de trensjes van de jas ook meeneemt, anders zal de nieuwe rits niet lang meegaan.

Rits op maat maken

Als je een nieuwe rits koopt, is de kans groot dat deze nog niet op maat is. In zo’n geval kun je deze zelf op maat maken. Dit is mogelijk door een trens met de naaimachine te zetten. Daarna neem je de brede zigzagsteek op nul. Je kunt dit ook met de hand doen door over de tandjes heen te naaien.

Het onderste deel knip je vervolgens voorzichtig af. Aan de bovenkant kun je de rits eventueel ook op maat maken.

Oude rits uit de jas halen

Voordat je de nieuwe rits in de jas kan gaan zetten, moet je de oude rits verwijderen. Dit doe je het best met een zogenaamd tornmesje. Kijk alvast hoe de rits bevestigd is, want op dezelfde manier ga je straks de oude rits aan de jas maken.

Nieuwe rits in jas zetten

Als je de oude rits eruit hebt, kun je beginnen met de nieuwe rits. Zet hem alvast vast, maar naai hem niet helemaal vast. Maak daarom gebruik van rijgdraad, zodat de rits alleen losjes vast zit. Dit doe je om de rits straks gemakkelijker met de naaimachine te kunnen naaien.

Naaimachine instellen

Als de rits een klein beetje vast zit, kun je de naaimachine instellen. Dit is de belangrijkste stap van het vervangen van de naaimachine. Je hebt een rechte, smalle steek nodig. De lengte die daarvoor geschikt is, is 1,5 tot 4. Voor het naaien van de rits heb je een ritssluitingvoetje nodig. Dat geldt ook voor een steekplaat en naaldplaat.

Als je geen idee hebt wat al die accessoires zijn, kun je beter even de handleiding van de naaimachine lezen. Dan weet je precies hoe die instrumenten eruit zien.

Rits in de jas stikken

Ten slotte dien je de rits in de jas te stikken. Stikken gaat altijd van links naar rechts. Leg de ritssluiting links van de naald. De persvoet van de linkerkant zet je dan vast. Daardoor zal de naald in de linkergleuf van de voet gaan prikken. De naald tikt steeds tegen de tandjes van de rits aan. Begin voorzichtig met de naaimachine. Houd de rits ondertussen stevig vast en beweeg van beneden naar boven. Het is belangrijk dat je de hier een langzaam tempo aanhoudt. Anders is de kans groot dat de naald van de naaimachine kapotgaat.

Bij de rechterkant werk je net zo. Leg eerst de ritssluiting rechts van de naald en wacht tot de persvoet zich vastzet. Schuif de rits rustig van onder naar boven, terwijl je deze strak trekt. Als je de naaimachine laat lopen, is de rits zo weer bevestigd. Als dit is gelukt, kun je genieten van je gerepareerde jas.

Met dank van Tante Dora aan

Lisanne Ploeger van Jas.nl

: Jas.nl

Dit vind je misschien ook leuk...