CHAMPIGNONSAUS VOOR PASTA (VEGETARISCH)

UIT HET KOOKSCHRIFT VAN TANTE DORA

In haar kookschrift verzamelt tante Dora al jaren smakelijke recepten, spaarzame kooktips en maaltijdsuggesties. Een schat aan inspiratie, opgeborgen in de la van de keukentafel. Gelukkig mag Dora Besparen elke dag in het geheime kookschrift bladeren, en de erin opgeborgen kennis en ervaring met haar lezers delen.

champignons

Al eerder vertelde Tante Dora over tortellini in haar zelfgemaakte champignonsaus.  Dan is simpele macaroni met kaassaus natuurlijk een goed idee, ook met deze kerstdagen. Wil je echter meer, dan hier het recept van die simpele maar overheerlijke saus? Zonder kunstmatige geur-, kleur- of smaakstoffen? Hier het recept voor genoeg saus om er een pak tortellini mee te bedekken. Je hebt nodig:

  • 250 gram champignons
  • een pakje ongeklopte slagroom (200 gram)
  • een teentje knoflook
  • tijm, gedroogd of vers
  • als je hebt: verse peterselie
  • een beetje ketjap
  • een mespuntje chilipoeder of een theelepeltje sambal
  • peper en zout
  • (olijf)olie

Maak eerst de champignons schoon en snij ze in niet te dikke plakjes. Doe de paddenstoelen in een schaaltje en laat ze maar gerust even staan. Na enige tijd blootgesteld te zijn geweest aan de zuurstof in de lucht, ontwikkelen de champignons vanzelf meer aroma.

Doe een scheutje olijfolie in een grote pan, bijvoorbeeld een braadpan. Zet de pan nog niet op het vuur, maar voeg de andere ingrediënten toe: het uitgeperste teentje knoflook, een mespuntje tijm, drie theelepels ketjap (manis of asin, zoet of zout, het maakt niet veel uit), het mespuntje chilipoeder of een theelepel sambal, de room, en eventueel wat zout en peper. Voeg tot slot de champignons toe.

Zet nu het hele zwikje op het allerlaagste vuurtje. Roer er af en toe even in, zodat de ingrediënten zich langzaam met elkaar vermengen. Na enkele minuten begint de room een beetje te borrelen. Laat alles heel zachtjes pruttelen, en blijf roeren. De champignons geven wat van hun paddenstoelenvocht af, waardoor de room ook een paddenstoelensmaakje krijgt.

Bovendien slinken de champignons, doordat ze veel vocht afgeven. De room wordt enigszins bruinig, ook door de ketjap, die tevens de aardse smaak van de champignons ondersteunt. Nogmaals: laat maar pruttelen en roer. Zorg dat het niet aanbrandt, en geef de room de tijd om enigszins in te dikken en al de smaakjes in zich op te nemen.

Na ongeveer tien, hooguit vijftien minuten is de saus klaar. Genoeg tijd om ondertussen de pasta klaar te maken. Dat kunnen tortellini zijn, maar ook tagliatelle of gewone spaghetti. Met wat geraspte (parmezaanse) kaas en fijngehakte peterselie erover, en wat sla erbij maak je het gerecht af. Als je geen vlees toevoegt, dan is alles helemaal vegetarisch. Maar de saus zit meer dan vol met smaak, en de dringend nodige eiwitten komen uit de room, de kaas en de champignons. Een fijne gedachte, in deze feestmaand, waarin al zoveel vlees op tafel staat of heeft gestaan.

spaghetti-met-champignonssaus

VARIATIE:  Als je toevallig gedroogde paddenstoelen in huis hebt, bijvoorbeeld eekhoorntjesbrood (porcini in het Italiaans), dan kun je die ook toevoegen aan de champignonsaus. Week een eetlepel droge porcini een half uur lang in lauw water. Vis de zacht geworden paddenstoelen uit het weekwater. Gooi het weekwater niet weg! Zeef het bruine water door een simpel koffiefilter en vang het op. In dat weekwater zit heel veel smaak. Voeg het toe aan de saus en laat het meekoken, samen met de in stukjes gesneden, geweekte eekhoorntjesbrood. De saus wordt er tien keer paddenstoeliger van.

Op Zuinig met tante Dora staan nog meer simpele, goedkope en zeer smakelijke recepten met champignons:  http://www.dora-besparen.nl/voedselbankrecepten/champignons-met-balletjes/

Dora champignons met balletjes klein

De recepten en tips in dit artikel zijn eerder verschenen op Dora Besparen. Ze zijn inmiddels verbeterd en aangepast. Heb je suggesties en opmerkingen? Deel ze onderaan deze pagina of op Facebook, of stuur je mail naar: tante@dora-besparen.nl

Dit vind je misschien ook leuk...

5 reacties

  1. Ineke schreef:

    Best gek, een vegetarisch recept en dan een foto met spek erop, doel gemist dan toch? 😀

    • neef groen schreef:

      Ineke. je hebt helemaal gelijk. Er is een neef die niet zonder vlees en zeker niet zonder spekjes kan. Het wordt aangepast.

      namens tante Dora, neef groen

  2. Haantje79 schreef:

    Dit lijkt mij een heerlijk budgetrecept, bedankt weer!

  3. Jaqueline schreef:

    Het klopt niet dat champignons goede vleesvervangers zijn. Ze bevatten tien keer minder eiwit dan vlees, vrijwel geen ijzer en geen vitamine b12. Bron: Voedingscentrum, ik wist het eerder ook niet.