CHINESE SPEKLAPPEN

UIT HET KOOKSCHRIFT VAN TANTE DORA

 In haar kookschrift verzamelt tante Dora al jaren smakelijke recepten, spaarzame kooktips en maaltijdsuggesties. Een schat aan inspiratie, opgeborgen in de la van de keukentafel. Gelukkig mag Dora Besparen elke dag in het geheime kookschrift bladeren, en de erin opgeborgen kennis en ervaring met haar lezers delen.

Speklappen gelden toch een beetje als armeluisvoer. Een stukje vlees voor mensen die zich geen biefstukken kunnen veroorloven. Die vooroordelen zijn onnodig, want speklappen laten zich tot heerlijke gerechten verwerken. Gerechten die anders zijn dan anders, een tikje exotisch zelfs. Zoals deze Chinees bereiding, die heerlijk smaakt bij rijst.

Voor vier porties heb je nodig:

  • 500 gram speklappen
  • vijf eetlepels ketjap manis (zoet)
  • een theelepel sambal
  • een theelepel gemberpoeder
  • een halve theelepel aardappelmeel
  • een teentje knoflook
  • zout en peper
  • een scheutje water
  • een klein beetje olie om in te bakken

Afwisseling

Snij de speklappen in de breedte en reepjes van ongeveer twee centimeter breed. Zo zie je mooi de afwisseling van vlees en vet. Doe wat olie in een pan en bak daarin de spekblokjes. Maak de pan niet te heet, anders brandt alles aan. Je wil dat het vet langzaam uitbakt en de spekblokjes een beetje krokant worden. Net als wanneer je Hollandse speklappen bakt voor bij de bruine bonen. Je hebt niet veel olie nodig, want uiteindelijk bakken de brokjes in hun eigen uitgebakken vet.

Terwijl de spekstukjes bakken, maak je een sausje. Doe de vijf eetlepels ketjap, de sambal, het gemberpoeder en het aardappelmeel in een schaaltje, en roer goed door, tot de poedertjes zijn opgelost. De knoflook wordt pas aan het einde toegevoegd, maar je kunt het teentje (of twee) wel al fijnhakken of uitpersen. Dan is dat maar klaar.

Krokant

Als het spek krokant en bruin is, dan zijn de spekblokjes zover klaar. Dat kan wel even duren, want langzaam vet uitbakken heeft zo z’n tijd nodig. Reken minstens op twintig minuten. Het meeste vet zit in de pan. Je wil wel de smaak, maar niet al het vet, dus giet het meeste uitgebakken spekvet maar in een schaaltje. Niet weggooien, want er is niets lekkerder dan een ei, van onderen crispy gebakken in spekvet.

Zet de pan met de spekjes terug op een laag pitje. Doe je het sausje erbij, plus een scheut water. De saus mag niet verbranden, dus als alles te droog wordt, doe je er dan nog een scheutje water bij. Je schept de saus samen met het vlees mee op je bord, dus laat het niet helemaal droogkoken.

Sudderen

Laat de spekblokjes ongeveer tien minuten in de saus sudderen. De saus gaat als een soort glanzend laagje om het vlees zitten. Proef of je alles zout en pittig genoeg vindt, en voeg eventueel zout en peper toe. Pas op het laatst, ongeveer een minuut voordat je gaat opdienen, voeg je de fijngehakte knoflook toe. Die krijgt zo niet de tijd om te verbranden en bitter te worden. Als het gerecht klaar is, zijn de spekblokjes knapperig en glimmend omhuld tegelijk. De smaak is echt Aziatisch.

Eet deze Chinese speklappen met rijst en rauwkost, bijvoorbeeld atjar. In het pakket van de Arnhemse Voedselbank zit vandaag kroepoek, en dat is er natuurlijk ook heerlijk bij. Een compleet maal, en speklappen weer eens helemaal anders. Speklappen zijn niet duur, net zo min als een scheut ketjap. Als je slim inkoopt, dan ben je voor vier porties hooguit 3,5 euro kwijt.

LEES MEER:   Je kunt atjar eventueel ook zelf maken, van een restje sla, bijvoorbeeld:

http://www.dora-besparen.nl/de-keuken-van-tante-dora/voedselbankrecepten/zoetzure-slasalade-vegetarisch/

 


De recepten en tips in dit artikel zijn eerder verschenen op Dora Besparen. Ze zijn inmiddels verbeterd en aangepast. Heb je suggesties en opmerkingen? Deel ze onderaan deze pagina of op Facebook, of stuur je mail naar: tante@dora-besparen.nl

Dit vind je misschien ook leuk...