GEPIMPTE TUTTI FRUTTI

UIT HET KOOKSCHRIFT VAN TANTE DORA

In haar kookschrift verzamelt tante Dora al jaren smakelijke recepten, spaarzame kooktips en maaltijdsuggesties. Een schat aan inspiratie, opgeborgen in de la van de keukentafel. Gelukkig mag Dora Besparen elke dag in het geheime kookschrift bladeren, en de erin opgeborgen kennis en ervaring met haar lezers delen.

Tutti Frutti

Heel eerlijk gezegd was de tutti frutti van tante Dora niet erg lekker. De neven kregen het wel eens, maar alleen in water gekookt smaakte het wat saai. Toch is tutti frutti heel gezond en, als je het een beetje bijzonder klaarmaakt, heel lekker. Daarom hier een recept voor gepimpte tutti frutti, voor vier porties.

Voor deze voordelig geprijsde retro-traktatie heb je nodig:

 • een zakje tutti frutti
 • het sap van twee perssinaasappelen
 • de geraspte schil van één van die sinaasappelen
 • een zakje vanillesuiker van 8 gram
 • twee kruidnagels
 • een mespuntje kaneel
 • een flinke theelepel aardappelmeel
 • een beetje water

Tutti frutti bevat doorgaans gedroogde ontpitte pruimen, abrikozen, appelringen, perzik en een paar stukjes gedroogde peer. Pruimen en abrikozen vormen samen het hoofdbestanddeel van tutti frutti. Voor het overige zitten er weinig andere stoffen in, afgezien van plantaardige olie en wat sulfiet als conserveermiddelen.

Doe het gedroogde fruit in een ruime teil of bak, waarin je het kunt wassen. Voordat je dat doet, kijk je of er grote stukken in zitten. Vooral de perzik en de peer kunnen bij de bereiding flink in volume toenemen. Knip die met een keukenschaar in reepjes, en de appelringen in kleinere stukken. Daarna was je alles enige malen, om de olie en de aanhangende plakkerigheid te verwijderen. Daarna doe je het spul in een pan.

Voeg het sap van twee sinaasappelen toe, plus de afgeraspte schil van één sinaasappel. Pas op voor gif in de schil, dus neem je biologische of andere onbehandelde sinaasappelen. De schil van perssinaasappelen is vaak echter nauwelijks bewerkt. Het mespuntje kaneel, de vanillesuiker en de twee kruidnagels kunnen er ook bij. Vul de vloeistof aan met water, tot de tutti frutti net onder staat. Zet de pan op een heel zacht vuurtje en ga wat anders doen.

Je mag je maaltje droogfruit ook niet helemaal vergeten. Af en toe roeren! Vul de vloeistof eventueel aan met water, als het teveel inkookt. Let op het fruit: het moet goed wellen, maar het mag ook niet kapotkoken (dat deed tante Dora wel eens). Vooral de pruimen worden snel vlokkig. Zorg dat dat niet gebeurt. Meestal is een half uur à drie kwartier voldoende. Effe checken, af en toe.

Als je hele huis superlekker ruikt en je tutti frutti er superlekker uitziet, roer dan een flinke theelepel aardappelmeel door een klein beetje koud water en voeg het toe aan je pan met fruit. Doorroeren en even laten opkoken, en de kookvloeistof verandert in een licht gebonden saus vol sinaasappelsmaak. Doe alles in vier schaaltjes. Heerlijk als toetje, maar ook bij het ontbijt of tussendoor. Oh ja: als je niet van kruidnagel houdt, haal die er tegen het einde dan uit. Het is wel flink zoeken, tussen al die donkere pruimen.

Dora tutti frutti

De recepten en tips in dit artikel zijn eerder verschenen op Dora Besparen. Ze zijn inmiddels verbeterd en aangepast. Heb je suggesties en opmerkingen? Deel ze onderaan deze pagina of op Facebook, of stuur je mail naar: tante@dora-besparen.nl

Dit vind je misschien ook leuk...

2 reacties

 1. Karin schreef:

  Tip: Als je de kruidnagels in een thee-ei doet, kun je ze er op het eind weer gemakkelijk uit halen.

  • neef Groen schreef:

   Dank je Karin, dit is een handige tip. Niet alleen voor dit gerecht maar voor meer recepten waar kruiden als kruidnagel, pepers, jeneverbessen, steranijs en dergelijke lang moeten worden afgetrokken.
   groet, neef Groen