SOEP VAN RADIJSLOOF
UIT HET KOOKSCHRIFT VAN TANTE DORA
In haar kookschrift verzamelt tante Dora al jaren smakelijke recepten, spaarzame kooktips en maaltijdsuggesties. Een schat aan inspiratie, opgeborgen in de la van de keukentafel. Gelukkig mag Dora Besparen elke dag in het geheime kookschrift bladeren, en de erin opgeborgen kennis en ervaring met haar lezers delen.
Ook handige tips van Tante Dora maken de goedkope maaltijd veel leuker. Zoals het niet weggooien van de bladeren van rode biet en radijsjes. Want die zijn eetbaar en zelfs lekker.
De eerste radijsjes liggen weer in de supermarkt. Nu wordt het echt lente! Radijsjes worden in Nederland verkocht met de blaadjes er nog aan. Dan kun je goed zien of de radijsjes vers zijn, of oudbakken. Want als het groene loof verlept is, dan zijn de radijsjes waarschijnlijk ook niet meer zo vers. Meestal zijn de blaadjes overigens kraakvers en knapperig.
Na het schoonmaken van de radijsjes wordt het loof gewoonlijk achteloos weggegooid, of aan de konijnen gevoerd. Niet doen! Je kunt de blaadjes gewoon eten. Maak er radijsloofsoep van. Lekker en bijna gratis!
Voor een pan waarvan je drie keer kunt opscheppen heb je nodig:
- het (knapperig verse!) loof van een bos radijsjes, meestal tussen 75 en 100 gram
- een klein uitje of sjalot
- een niet al te kleine aardappel
- als je dat lekker vindt: een klein teentje knoflook
- een halve liter water en een kippenbouillonblokje
- een eetlepel diepvries doperwtjes
- een handje pasta, bijvoorbeeld tagliatelle
- een klein blikje soepballetjes
- olie of boter om in te bakken
- peper, nootmuskaat en eventueel wat zout
Was het radijsjesloof grondiger dan grondig. Vaak is het erg zandig, en elke korrel zand in je soep is er één teveel. De blaadjes zien er uit als spinazie, maar smaken beslist pittiger. Snijd de blaadjes in reepjes, en hak de ui en de knoflook fijn. Schil de aardappel en snijd hem in kleine blokjes. Was de blokjes.
Maak de olie of de boter heet en fruit daar de ui in. Als die glazig is, voeg je de aardappelstukjes toe en laat die al roerend een paar minuutjes meestoven. Voeg dan het gesneden loof toe. Als dat zacht en geslonken is, roer je de fijngesneden knoflook erdoor. Kort meebakken. Voeg de halve liter water en het bouillonblokje toe. Laat alles aan de kook komen en kook de soep ongeveer 10 minuten op een laag vuur tot de aardappel gaar is.
Neem de pan van het vuur en pureer de inhoud met een pureerstaaf (daar heb je ‘m weer! wat is ‘ie toch handig, die pureerstaaf!). Door de zetmeel in de aardappel bindt de soep licht. Zet de pan terug op een zacht pitje en laat de soep heel kalmpjes aan de pruttel komen. Voeg dan de pasta en de diepvrieserwtjes toe, als extra voeding en ook als garnering. In totaal moeten de erwtjes en de pasta een minuutje of tien meegaren. Voeg enige minuten voor het einde van de kooktijd de afgespoelde en uitgelekte soepballetjes toe. Kruid af met peper en nootmuskaat, en eventueel wat extra zout als dat nodig is. Klaar is je radijsjesloofsoep!
De loof is gratis, de aardappel en de ui verwaarloosbaar in prijs, en de andere ingrediënten kosten een paar dubbeltjes. De soepballetjes zijn het duurste ingrediënt: waarschijnlijk 50 cent. Als je de balletjes weglaat en vervangt door geroosterde pijnboompitten, en de kippenbouillon vervangt door vegetarische bouillon, dan is de loofsoep vegetarisch. En nóg goedkoper.