DRIE HOERAATJES VOOR DE ECHTE HOLLANDSE GROVE MOSTERD

UIT HET KOOKSCHRIFT VAN TANTE DORA

In haar kookschrift verzamelt tante Dora al jaren smakelijke recepten, spaarzame kooktips en maaltijdsuggesties. Een schat aan inspiratie, opgeborgen in de la van de keukentafel. Gelukkig mag Dora Besparen elke dag in het geheime kookschrift bladeren, en de erin opgeborgen kennis en ervaring met haar lezers delen.

Vroeger had iedere plaats zijn eigen mosterdfabriek. Die maakte vaak de typisch Hollandse grove mosterd, lekker met pitjes die knappen in je mond, en niet te zuur. Echt typisch Hollands is deze mosterd natuurlijk niet. De Vlamingen zijn er ook dol op, en noemen het spul ‘graanmosterd’. En deze mosterd is er niet alleen voor om over de hutspot te smeren of bij de friet te geven. Er zijn heel veel toepassingen. We geven je er een aantal als voorbeeld:

dora-grove-mosterd

  • Voeg mosterd toe aan je vinaigrette, voor extra pit en smaak. Doe er ook een theelepeltje honing bij, en je hebt de beroemde honing-mosterd vinaigrette. Zelf gemaakt is die veel lekkerder dan uit een flesje uit de supermarkt.
  • Elke curry verdient een flinke lepel mosterd als smaakmaker. In de Indiase keuken begint een curry vaak met het roosteren van mosterdzaadjes in een bodempje olie. Als je geen mosterdzaadjes hebt, dan is mosterd ook prima.
  • Wel eens een bruin kadetje met katenspek, rauwe zuurkool en een flinke lik mosterd gegeten? Het is een compleet maal zonder koken, maar met totaal veel smaak.
  • Kaas en mosterd gaan goed samen, en niet alleen als borrelhapje. Kaasschotels en kaassauzen roepen om mosterd. Negeer dat roepen niet, maar doe er een lepeltje mosterd bij. Of twee lepeltjes, als je van pittig houdt.
  • Zelfgemaakte vegaburgers, van welke samenstelling ook, krijgen met mosterd een smaak die je het vlees niet doet missen.
  • Een snelle scan maakt duidelijk dat we het recept nog niet op DoraBesparen hebben staan. Maar wie mosterd zegt, zegt natuurlijk ook ‘mosterdsoep’. De enig echte komt, zo wordt wel beweerd, uit het Gelderse Doesburg. Maar dat is natuurlijk een sprookje, want je kunt mosterdsoep ook heel goed maken op Texel of in Venray. Enige recepten voor mosterdsoep staan op de site van Nederlands Dis. Hier is de link: http://www.nederlands-dis.nl/?s=mosterdsoep

Een welverdiend driewerf ‘hoera!’ voor de grove mosterd, dus. Niets ten nadele gezegd van harissa, tabasco, sambal of chilisaus, maar mosterd is nog steeds een pittige smaakmaker van belang. Altijd in huis hebben, is ons (overbodige) advies.

Dora kaasgehakt 2

LEES MEER:   Mosterd is ook een vast onderdeel van de kaasgehaktballen, zoals ze in café De Plak in Nijmegen worden geserveerd:

http://www.dora-besparen.nl/de-keuken-van-tante-dora/voedselbankrecepten/kaasgehaktballen-a-la-de-plak-vegetarisch/

De recepten en tips in dit artikel zijn eerder verschenen op Dora Besparen. Ze zijn inmiddels verbeterd en aangepast. Heb je suggesties en opmerkingen? Deel ze onderaan deze pagina of op Facebook, of stuur je mail naar: tante@dora-besparen.nl

Dit vind je misschien ook leuk...